"За мен този мач ние сме го спечелили. Аз живея с мисълта, че ние победихме и Гана е на полуфинал на онова световно първенство."

За негово съжаление обаче, Джон Пентсил не е прав. Гана не спечели онзи мач и отпадна преди полуфиналите на Мондиала. Точно преди десетилетие, на 2 юли 2010-а, Черните звезди трябваше да посегнат към звездите. Но посегна друг - Луис Суарес, който с ръка спря мечтата им.

В последните секунди на 120-ата минута от продълженията на четвъртфинала Гана - Уругвай, при резултат 1:1, светът затаи дъх.

Точно Пентсил центрира, в разбъркването топката бе пратена с глава от Доминик Адиа над вратаря Муслера и влизаше в мрежата. Нямаше какво да направят двамата уругвайци на голлинията, ударът бе над главите им, високо. Суарес протегна две ръце и спаси като вратар.

Embed from Getty Images

Ганайците вдигнаха ръце в радост - това е гол, нали? Последен човек на линията блокира удар с ръце, топката влиза иначе.

Съдията Олегарио Бенкуеренча от Португалия обаче отсъди дузпа и извади червен картон на Суарес. По буквата на правилника - съвсем точно. Топката не бе минала линията на вратата.

"Казвах му - не показвай дузпа, носи топката към центъра - спомня си 10 г. по-късно Пентсил. - Защо не гол? Та той нямаше как да спре удара с част от тялото си, която да е позволена. Това трябва да е гол и ние отиваме на полуфинал!"

В следващите секунди драмата е пълна. Асамоа Гиан взима топката да бие дузпата, като точен негов удар означава полуфинал за ганайците.

Суарес е до тунела, не се прибира и иска да види изпълнението. Гиан стреля силно, топката се чуква в напречната греда и отива в аут. Уругваецът празнува необуздано до тунела, уловен от камерите. Това и до днес не дава мира на ганайците.

Embed from Getty Images

"Да го направиш толкова демонстративно, при положение, че си измамил нас и съдията преди това, позорно - казва Ханс Сапрей, друг от играчите на Гана в онзи мач. - Поне заради професионализма, отношенията между играчите, не го показвай толкова очевидно и демонстративно. Прибирай се в съблекалнята и празнувай както искаш."

Гана е надеждата на целия континент в онзи ден. Африка е дочакала своето първо световно, след като ЮАР е домакин. Но всички други отбори са отпаднали, а на четвъртфинал е само страхотният отбор на Черните звезди от Гана. Те могат да станат и шампиони, убедени са всички на континента.

Пропускът на Гиан обаче праща мача в лотарията на дузпите. Там Уругвай печели, а Суарес, дотичал на терена след победата, е изнесен на ръце от своите съотборници като герой. За да натрие още сол в раната, той казва след мача, че това е новата Божия ръка, след тази на Диего Марадона от 1986 г.

"Много неща днес щяха да са различни - припомня си Пентсил. - Щяхме да сме на полуфинал с Нидерландия, които бяха напълно победими. Можеше да подарим на страната си и цяла Африка финал срещу Испания и дори световната купа."

Суарес никога не се е разкайвал за действията си - нито при този инцидент, нито след ухапванията на Бранислав Иванович и Джорджо Киелини в годините след това. Нито пък за расисткия скандал с обиди към Патрис Евра.

За Уругвай той е национален герой, спасил гол и оставил отбора си в играта за победата.

За Гана е измамник. И това няма да се промени никога.

Embed from Getty Images