33-годишният Еспен Ескас от Норвегия ще ръководи четвъртата среща на българския национален отбор по футбол в Лигата на нациите.

"Лъвовете" гостуват на Грузия на стадион "Борис Пайчадзе" на 12 юни (неделя) от 19.00 часа, а до момента са събрали 2 точки от три срещи.

Грузия е на върха в нашата група с 9 точки при три победи.

Помощници на Ескас ще бъдат Ким Томас Хаглунд и Ян Ерик Енган, а четвърти съдия е Рохит Саги. Съдийски наблюдател е Ференц Секели от Унгария, а делегат на УЕФА Сергиу Лисник от Молдова.

Ескас е роден на 24 юни 1988-а година в град Хаслум, на 20 километра западно от столицата Осло. Международен съдия е от 2017-а година, но до момента основните му назначения са в юношеските европейски квалификации при 17 и при 19-годишните. В Норвегия обаче го смятат за прогресиращ съдия.

През април и май получи две от топдербитата на страната Розенборг - Молде и Молде - Бодьо. През 2019 година получава мачове от групите на Лига Европа, но след това УЕФА му дава основно квалификации.

Има досег с българския футбол през 2020 година, когато ръководи европейската квалификация за младежи до 21 години Сърбия - България. На стадиона в Горни Милановац момчетата на селекционера Александър Димитров спечелиха с 2:1 с попадения на Илиан Илиев-младши и Калоян Кръстев.

На ниво национални отбори дебютира през 2019 година в европейската квалификация между Латвия и Северна Македония.

Embed from Getty Images

Преди две години, когато ръководи финал на Европейското първенство при юношите до 17 години, той дава интервю, в което казва, че идолите му са най-добрите норвежки съдии в последните години: Руне Педерсен, Тере Хауге и Том хенинг Йовребьо.

Kакто всеки истински норвежец, Ескас обича да се занимава със ски-бягане в свободното си време, а през лятото с риболов на херинга.