Шестима души са задържани днес заради нацистки и обидни жестове по време на футболната среща между националните отбори на България и Англия в понеделник, а други трима, които са записани на камерите на Националния стадион "Васил Левски", са обявени за издирване. Това съобщи директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев, цитиран от пресцентъра на МВР.

Мачът, завършил със загуба на българския национален отбор с 0:6, беше спиран на два пъти през първата част заради расистки скандирания от страна на част от българските запалянковци.

Общо установени са 15 участници в незаконната проява на стадиона, като за деветима има събрани данни за противообществени прояви. На близки на двама от издирваните вече са връчени призовки и се очаква извършителите да се явят в районното полицейско управление за разпит. Други не са открити на адресите, на които живеят.

"Не толерираме такова поведение, всички нарушители на обществения ред ще бъдат призовани, някои от тях задържани и спрямо тях ще бъде взето отношение", каза още старши комисар Хаджиев.

Материалите ще бъдат докладвани в Софийската районна прокуратура.

Същевременно представителят на оганизацията FARE (Football Against Racism in Europe) Павел Клименко твърди, че част от стюардите на стадион "Васил Левски" са свалили елеците си и се включили в расистката атака срещу английските национали. Те били забелязани, но не и снимани от специалните шпиони на FARE на мача. Организацията поиска официално България да бъде изхвърлена от квалификациите на Евро 2020 заради скандала.

"Подобни действия са престъпна неорганизираност от страна на БФС", твърди Клименко, цитиран от "24 часа". Според него всичко е било организирано до последния детайл.