Сделката за продажбата на европейския клубен шампион Челси се оказа под сериозна заплаха от пропадане.

Причината е в Роман Абрамович, който започна да преосмисля първоначалното си обещание да отпише около 1,6 милиарда паунда, които е инвестирал в клуба под формата на заем.

Първоначално руският олигарх бе дал съгласие да отпише този заем и да не търси сумата от клуба и неговите бъдещи собственици.

Заемът е даден от компанията "Camberley International Investments", която е свързана с Абрамович, а изискването за неговото връщане съвсем променя сделката за Челси.

Освен, че този ход на Абрамович ще увеличи стойността на сделката с 1,6 милиарда лири (малко под 2 милиарда евро), казусът предизвика противоречния около наложените от правителството санкции.

Както знаем, след налагнето им активите на Роман Абрамович бяха замразени, а той получи забрана да генерира приход на територията на острова. Връщането на този заем обаче ще бъде именно приход в сметката на олигарха.

Именно заради това ситуацията, която изглеждаше все по-оптимистична за лондонския клуб, изведнъж доби доста неясен вид.

Към момента основен кандидат да купи "сините" от Лондон е най-богатият британец Джим Ратклиф, който е внесъл предложение за 4 милиарда долара, като на Острова смятат, че той дори е готов да изплати дълга на Абрамович, ако това е възможно.

Днес обаче новините от Лондон са, че тази оферта е "отхвърлена изцяла" от агенцията, наета да оцени и сравни предложенията на различните кандидати за нов собственик. Вероятно именно това е причината - правителството във Великобритания не желае да се плащат пари на Абрамович, което пък е донякъде абсурдно - държавата да се намесва в продажба на частна компания...

Другият сериозен такъв - Тод Бьоли, който дава 2,5 милиарда, на този етап е с неизяснена позиция относно този дълг.

Сделка за клуба трябва да има до 31 май, а в противен случай клубът няма да има средства да функционира. Сметките му ще бъдат блокирани, а следващата стъпка ще е обявяването в администрация.