Ливърпул се продава, обявиха официално собствениците от американския концерн Fenway Sports Group.

Все още не е известно дали има купувач за клуба, който оценяван на над 3 милиарда долара, но компанията обяви намерението си в съобщение до медиите зад Океана и във Великобритания.

"В последните месеци се случиха няколко промени на собственост в английската Висша лига, както и много слухове за такива - пише в съобщението. - Редовно сме питани по тази тема. На няколко пъти е проявяван интерес към клуба Ливърпул от трети страни, които искаха да бъдат едър акционер или съсобственик.

При правилната оферта, която е в най-добрите интереси на клуба, Ливърпул се продава. За момента ние сме изцяло отдадени на това да осигурим успех на този исторически отбор и на терена, и извън него. Но заяваваме готовност за преговори."

Изявлението идва в странен момент и като цяло е противоречиво, защото само преди три месеца Том Уърнър, президент на Ливърпул и дясна ръка на боса Джон Хенри, обяви, че FSG няма намерение да си тръгва от клуба и го вижда като един от най-дългосрочните си проекти.

Ливърпул е собственост на Хенри и компания от 12 години, след като бе на път към администрация и финансова несъстоятелност, докаран дотам от други американци - Дейвид Жилет и Джон Хикс. Под ръководството на FSG клубът е в най-доброто си икономическо състояние в цялата история, четвърти в класацията на най-скъпо струващите марки във футбола, като само Реал, Барселона и Манчестър Юнайтед са над него.

На терена успехите също ги има - след привличането на Юрген Клоп като мениджър, отборът спечели титлата в Англия (след 30 години пауза), Шампионската лига (плюс два загубени финала), Световната клубна титла и всеки трофей в английския футбол.

Стадион "Анфийлд" на старта на сезон 2023-24 г. - след няколко месеца, ще е напълно неузнаваем спряво 2010-а, когато американците поеха контрола.

Две мащабни реконструкции за общо 190 милиона лири подмениха две от трибуните и капацитетът от 45 хиляди тогава ще е 61 000 на старта на следващия сезон.

Оборотът на клуба за 2022-ра се очаква прогнозно да стигне 602 милиона лири, което е с 20 милиона повече от числата при Юнайтед, което никога досега не се е случвало в историята на английския футбол.