Англия празнува победата с дузпи над Колумбия сякаш отново сме 1966 година.

Сякаш е спечелен не просто един осминафинал, а купата от Световното първенство.

Сякаш кадърът с великия, покоен Боби Муур, вдигнат на раменете на съотборниците, държащ златната купа "Жул Риме" в ръце, е оживял.

В ГАЛЕРИЯТА ВИЖТЕ ПРАЗНЕНСТВАТА.

Нацията, която изпрати отбора си за Русия с нулеви очаквания и безразличие, е изцяло погълната от еуфория и футболна треска.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Слоганът "It`s coming home" е навсякъде - в превод "Идва си у дома", по изключително популярна песен от 90-те години, писана специално за домакинското Евро 96.

Англичаните си я припомниха, звучи от къщи и заведения, а темата на припева движи мечтата на нацията като мото.

Футболът си идва у дома - търси се символиката, защото Англия се гордее, че е родина на великата игра.

Ще се случи ли наистина?

Може ли този съвсем неблестящ и невпечатляващ нито като имена, нито като ярка игра отбор, да стори това, което не успяха поколенията на Ходъл, Робсън и Линекер, на Гаскойн и Шиърър, на Джерард, Лампард, Скоулс и Рууни?

Кой знае...

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Но е сигурно, че страната празнува като ... България през 1994-а, когато пиянството на един народ ни бе завладяло заради чудесата на Стоичков, Балъков и останалите по терените на Щатите.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Пъбовете бяха претъпкани и работиха цяла нощ след победата, а улиците на големи и малки градове - пълни с хора, прегръщащи се и пеещи. Англия не помни такъв екстаз на тема футбол от 90-те години.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

В Брайтън около 20 000 жители са гледали мача по плажовете и на улични екрани, а шествията продължиха до сутринта.

В Плимут местният отбор предостави тренировъчната си база за монтиране на голям екран и 8 хиляди се събраха, а ревът при победната дузпа на Ерик Дайър стигна децибели като от рок концерт.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Футболът вече се върна у дома, защото в родината му вече вярват в отбора си. А не бе така допреди месец, когато думите "провал", "безнадждни" и "английски отбор" вървяха заедно в изречения на самоирония от устите на британците.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Е, "трите лъва" са на четвъртфинал, а още дори не са направили и един зрелищен мач с много силна игра на Мондиала. Именно такива отбори стигат до края на големи първенства, доказано е.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Чакат ги Швеция, а после - евентуално - победителят от Русия и Хърватия. Нищо, което да плаши.

И още нещо - кажете го тихичко, защото е вероятно и сами да не си повярвате:

Те вече бият и с дузпи.