Английските медии се притесниха от името на съдията за полуфинала срещу Нидерландия в сряда.

Назначението от УЕФА определи Феликс Цвайер от Германия да свири мача, който ще определи втория финалист на Евро 2024. Първият ще стане ясен във вторник вечер след Испания - Франция (22 часа).

Цвайер вече ръководи мач на Нидерландия в елиминациите на турнира - осминафинала срещу Румъния, спечелен от "лалетата" с 3:0. А след това бе четвърти арбитър на четвъртфинала Нидерландия - Турция (2:1).

Това също прави назначението малко странно, защото не е честа практика един рефер да свири осминафинал и полуфинал на един и същ отбор, а на четвъртфинала на е четвърти съдия. Три поредни двубоя от елиминациите...

Но не това притесни англичаните.

Германският арбитър влезе в открит конфликт със звездата им Джуд Белингам преди три години и това бе голяма новина.

Тогава, след дербито на Борусия Дортмунд и Байерн, спечелено от мюнхенския гранд с 3:2, английският полузащитник направи коментар за съдийството:

"Той даде дузпа за Байерн, но не видя тази за нас... Странно.

Или пък не? Даваш дербито на Германия на рефер, който е уреждал мачове... Какво очаквате да се случи?"

Санкцията за Белингам тогава бе 40 000 евро, но асоциацията на германските рефери също реагира възмутено. Въпреки че играчът не е далеч от истината.

Цвайер бе наказан "доживот" да не свири мачове през 2006-а, когато като съвсем млад страничен съдия бе уличен във взимане на подкупи по колосалния скандал с Роберт Хойцер, разтърсил до основи немския футбол.

След това бе върнат и постепенно се утвърди като водещ в родината му, но и на европейската сцена.