По време на дългата си кариера на терена Гари Линекер никога не е бил гонен от футболен мач, но сега може да получи червен картон в настоящата си работа и да бъде уволнен от английския медиен гигант ВВС. Причина за това са изказванията му в подкрепа на бежанците, пристигащи във Великобритания и критиката му към позицията на вътрешния министър на страната Сюела Брейвърман.

Тя изрази мнение, че всички мигранти, които преминават Ла Манша, трябва да бъдат спрени. Бившият нападател определи това като "повече от ужасно" и "изключително жестоко". Някогашният национал на Англия е едно от лицата на популярното предаване Match of the day и не се свени да споделя мислите си в социалните мрежи, особено в Twitter, където има близо 9 милиона последователи.

Линекер работи за ВВС повече от две десетилетия и никога не се е колебал да споделя вижданията си за политиката, включително и за "Брекзит". Той сравни сегашната ситуация и намеренията на министъра с Германия по време на нацисткото управление на страната.

В сряда той продължи да поддържа позицията си и бе категоричен, че ще говори за тези, които "нямат глас".

"Никога не съм срещал подобна подкрепа, каквато получих тази сутрин (освен може би при головете ми на Мондиал). Благодаря на всички вас", написа Линекер в профила си. Той е най-скъпоплатеният футболен анализатор в медията и на практика е лице на спортния отдел на корпорацията.

През годините си като журналист Линекер е показвал, че държи на думата си и при титлата на бившия му тим Лестър през 2016 година той изпълни обещанието си да води предаването по бельо след триумфа на "лисиците".

В кариерата си той има над 500 мача на клубно ниво, включително за Барселона и Тотнъм, както и повече от 280 отбелязани гола.

За Англия той е вкарал 48 пъти в 80 мача, включително 10 попадения на световни футболни финали.