Нападателят на Манчестър Юнайтед Маркъс Рашфорд спечели уважението на цяла Англия, след като се опълчи на парламента и премиера Борис Джонсън в битка, която води за децата в страната.

Звездата на английския национален отбор е лидер на кампания, която събира средства за ваучери и безплатни храни за училища, които спряха да получават такива от държавата. За последните 4 месеца тя е успяла да набере над 20 милиона лири, дадени за каузата - най-вече от известни личности в английския спорт и шоубизнес, приятели на футболиста.

Те отидоха за банките с храна, които по време на пандемията подпомагаха семейства в недостиг на средства. С решение на парламента, политиката с държавните ваучери за безплатно хранене на децата бе спряна в периода на социалната изолация, а няма да продължи и през лятото, когато също няма учебни занятия.

А искането на 22-годишния Рашфорд, подкрепено от опозиционната лейбъристка партия бе схемата да продължи да работи и през лятото.  Много семейства на ученици разчитат на ваучерите от по 60 лири на седмица, които не получават в момента. Самият играч е бил в тази ситуация в детските си години, когато е израснал в бедно предградие на Манчестър.

Рашфорд написа открито писмо до всеки депутат, разпространено и в социалните мрежи, където обръщението му има над 170 000 споделяния. Отзвукът в общественото пространство и медиите бе огромен, а подкрепата за Маркъс - в изражение на стотици хиляди, ако не и милиони положителни мнения в интернет.

"Това е Англия в 2020-а година - пише нападателят в писмото. - Умолявам ви да промените решението си за ваучерите за безплатното хранене на децата по време на лятото.

Без системата на дарения всички те ще гладуват и по време на пандемията, когато семействата им не са подпомогнати по никакъв начин. Това не е въпрос на политика или сметки, това са нормални човешки проблеми."

Премиерът Борис Джонсън обаче първоначално отказа да приеме аргументите на водената от футболната звезда фондация. Неговият говорител обяви в понеделник вечер, че е направено достатъчно и над 63 милиона лири да отишли в помощ на такива семейства. Нещо, което според лейбъристите и Рашфорд е крайно недостатъчно, а и парите изглежда не са дадени точно и целево за нуждите на въпросната социална група.

Футболистът не прие "не" за отговор и отново призова битката да не спира, като следващата му публикация в социалните мрежи отново бе излючително популярна.

"Не сме победени, не още - публикува в Туитър звездата на Юнайтед в отговор. - Става дума за 1.3 милиона деца, от които поне 200 000 ще бъдат гладни това лято. Мнозина не осъзнават каква криза с гладуващи деца в ученическа възраст имаме в страната."

След новия призив, подкрепен и с петиция от организацията, която представлява Рашфорд, Джонсън днес следобед се предаде - ще бъдат отпуснати необходимите 120 милиона лири и схемата с помощта за децата и семействата в недостиг е активна и през лятото. Той нарече Рашфорд "пример за подражание" и му благодари за приноса и активността в кампанията. "Има по-важни неща от икономическите аспекти", призна премиерът на Великобритания.

"Ето това е вече е моята Англия в 2020-а! - възкликна в Туитър нападателят. - Благодаря на мистър Джонсън и всички, които подкрепиха тази битка. Убеден съм, че тя си струва! Децата винаги си струват!"