Англия си отдъхна с облекчение след измъкването "на косъм" и елиминирането на Словакия в драматичен осминафинал на Евро 2024.

Гол на Джуд Белингам в петата минута на добавеното време донесе изравняване за 1:1, а в самото начало на продълженията Хари Кейн вкара и попадението, класирало Англия на четвъртфинал с 2:1.

Там насреща ще е Швейцария (събота от 19 часа в Дюселдорф), а в страната в никакъв случай няма еуфория от играта на отбора на Гарет Саутгейт.

"Кой друг, ако не Джуд?", пишат днес вестниците на Острова. Това е водещото заглавие на "Дейли Телеграф". Но по същия начин е озаглавен и материалът за мача на BBC, вече през очите на анализатора на медията в Германия.

"Оставаха само 86 секунди и бяхме отпаднали - коментира Фил Макнълти в материала. - Това щеше да е най-голямото унижение за Англия от елиминирането от Исландия на Евро 2016. И тогава се появи Белингам.

Този гол се нарежда в пантеона на най-великите английски попадения на голяма сцена, но най-вече - сред най-важните. Вероятно се сещаме само за три, които могат да му съперничат в новата история. Имаме Дейвид Плат в 120-ата минута срещу Белгия на осминафинала на Мондиал 1990, Гаскойн срещу Шотландия през 1996-а и Майкъл Оуен, който слаломира през цялата аржентинска защита на световното през 1998 г.

Англия не заслужаваше това изравняване, но някак го постигна. Но няма как да се измъкнат от вълната критики, които ще ги залее. Защото този отбор отново не показа дори част от това, на което знаем, че е способен.

И отговорите трябва да дойдат от селекционера Гарет Саутгейт."

Вестник "Сън" оригиналничи - показва "задраскано" вече започнато заглавия "Те отпаднаха", което е заменено с "Идва си у дома" (снимката горе на корицата). Чувство за хумор в момент, в който мнозина англичани го бяха загубили, изправени пред конфузното отпадане.

Естествено, към селекционера са насочени отново стрелите в медиите.

"Знам, че отново ще има много критики към нас - сви рамене Саутгейт. - Турнирните закони са такива, че можеш да отпаднеш заради една грешка. Днес Словакия вкара гол, после го бранеше добре и не бяха далеч от това да ни елиминират.

Но ние контролирахме мача, имахме достатъчно ситуации, уцелихме греда, отмениха ни гол заради сантиметър засада... Заслужихме изравняването, а след него те нямаха сили. Гледаме към мача с Швейцария и опитваме да не обръщаме внимание на това, което се говори извън лагера."

Белингам отиде дори по-далеч, като директно нападна медиите в страната за острите им критики от първия ден на турнира към отбора.

"Много хора говорят много глупости - каза героят на англичаните. - И това не допринася атмосферата да е позитивна. Хубавото е, че ние не се влияем от това и вървим по нашия път към финала.

Дошли сме тук за купата. Явно в Англия всеки има мнение за това как се стига до нея. А това е странно, тъй като не сме печелили нито веднъж турнир от 1966 г. Сега можем да го направим."