Доайенът в треньорската професия Арсен Венгер даде мнение за случващото се на световното първенство, като вероятно част от него няма да се хареса на много хора.

73-годишният французин говори в Доха, където е част от панела на експерти към ФИФА, помагащ за събиране на информация, с която ще бъде направен анализ на турнира. Това ще бъде основополагащо за формата на следващия Мондиал след 4 години, като още има колебания какъв да е той.

Няма съмнение, първо, че Венгер е привърженик на настоящия. Той го каза ясно в разговора си с медиите - групи по 4 тима. Идеята на ФИФА бе с с разделение по три отбора, което ще е революция.

Ето какво сподели човекът, водил две десетилетия Арсенал, по други интересни теми около световното:

- Англия е един от отборите, който е научил много в последните години. Те са стабилен състав и ще се намесят в битката за титлата със сигурност. Самият факт, че за трето поредно голямо първенство са сред най-добрите осем, и то сравнително лесно, говори достатъчно.

- Те са и пример за това, че един отбор е най-опасен в пика на развитието си. Белгийците са пример за обратното - те са много след този пиков момент и това си пролича.

- Франция? Те знаят как се печели този трофей и затова са големият фаворит.

- Защо отпаднаха германците? Защото главите им не бяха в мачовете, поне на мен така ми се струва. Всички отбори, които предпочетоха да акцентират върху политиката в дните преди турнира, не влязоха добре в него. Дания, Германия, САЩ...

Германците предпочетоха запушените усти, политическите жестове, и загубиха първия мач. Отбори като Англия и Франция, в чиито страни имаше силни настроения за протест, предпочетоха просто да се концентрират върху футбола, а не правиха политически жестове и демонстрации. Влязоха силно в турнира и се понесоха на инерцията.

Трябва да си психически готов, когато едно световно първенство започне. Нямаш право да губиш първия мач. Нямаш право да мислиш за други неща.