УЕФА обяви списъка със съдиите, избрани да ръководят мачове на Евро 2024, което предстои да се проведе през лятото. В списъка не фигурира представител на България, но това не е изненада, защото нямаме съдия в категория "Елит", от която са всички рефери за шампионата на Стария континент.

Съдийската комисия на европейската футболна централа обяви общо 18 имена на европейци, както и на един рефер извън Европа - от Аржентина. Това е Факундо Тейо, който е повикан като част от сътрудничеството между УЕФА и южноамериканската футболна конфедерация КОНМЕБОЛ, като с него ще участват и двамата му асистенти, точно както ще бъде и с европейските избраници.

А те са следните: Артур Соареш Диаш (Португалия), Хесус Хил Мансано (Испания), Марко Гуида (Италия), Ищван Ковач (Румъния), Иван Кружляк (Словакия), Франсоа Летесие (Франция), Дани Маккели (Нидерландия), Шимон Мачиняк (Полша), Халил Умут Мелер (Турция), Глен Ниберг (Швеция), Майкъл Оливър (Англия), Даниеле Орсато (Италия), Сандро Шарер (Швейцария), Даниел Зиберт (Германия), Антъни Тейлър (Англия), Клеман Тюрпен (Франция), Славко Винчич (Словения) и Феликс Цвайер (Германия).

"Европейското първенство събира най-добрите отбори на континента и това е причина да изберем най-добрите съдии, които да ръководят мачовете им. Всички избрани рефери са показали постоянство според най-високите стандарти в най-силните турнири на УЕФА, както и в местните си шампионати. Те са се подготвили изключително добре, за да бъдат в тази позиция и вярваме, че ще покажат качествата си на финалите на европейското първенство", каза Роберто Розети - изпълнителен директор по съдийството към УЕФА.

Евро 2024 ще се проведе от 14 юни до 14 юли в общо 10 различни града на територията на Германия.

Мачът на откриването е между домакините и Шотландия на 14 юни - на "Алианц Арена", който за шампионата ще носи името "Фусбал Арена". Финалът пък е точно месец по-късно - на "Олимпиящадион" в столицата Берлин.

Всички съоръжения, които имат спонсорски наименования, ще бъдат наричани другояче по време на турнира.