Бразилците няма да спрат с танците си след голове на Мондиала, категоричен е селекционерът им Тите. Той се надява днес в 17 часа, когато селесао излезе срещу Хърватия в четвъртфинален сблъсък, да има поводи за още самба на игрището, че и край него.

При 4:1 над Южна Корея в осминафинала, дори самият Тите се включи в танцовите стъпки, редом с играчите му.

Според немалко мнения, това бе неуважително поведение към съперниците. Такова изказаха най-вече европейски медии, водени от тези в Германия и Англия. А Рой Кийн, който е в Доха като анализатор на Sky Sports, в свой стил бе още по-директен.

"Какво е това? Не знам как се чувстват корейците, това е подигравка. Не разбирам защо трябва да правиш тази клоунада, просто се радвай на гола."

Тите обаче обясни на ирландеца от позицията на своята пресконференция вчера, че това е "в кръвта на нацията".

"Явно някои хора не разбират - каза треньорът. - Бразилия във футбола е и танц, не само игра с топка. От 50-те години на миналия век опитваме да постигнем жого бонито (красив футбол), в който танц и игра се смесват. Символът на нашия футбол е танцът. Кийн очевидно не разбира нашата култура, за да каже тези неща."

Разбира се, бразилските медии веднага "претоплиха" стара гозба. Преди няколко месеца в Испания се надигна вълна на недоволство срещу танците на Винисиус Жуниор от Реал след головете му.

И те бяха наречени неуважителни. Тогава скандалът бе голям, а един испански анализатор дори нарече Винисиус "маймуна", като го обвини, че дразни съперниците. Сега в медиите в Бразилия случката се припомня, като общият тон е на гняв от критиките в Европа.

"Нашите играчи танцуват, защото така го усещат - написа в "UOL Esporte" колумнистът Жулио Гомеш. - Не можем да ви го обясним, а и не искаме. А Кийн да обяснява, че бразилците провалят Мондиала с неуважителни танци, е като Роналдиньо да коментира бобслей на Зимна Олимпиада!"