Красимир Балъков е почти сигурният нов треньор на ЦСКА, като новината за назначението му се очаква бъде съобщена от клуба официално до 24 часа.

Легендата от златния отбор на България на Световното първенство САЩ 94, през пролетта бе наставник на родния му "Етър" и успя да го спаси от изпадане във втора дивизия.

Още от началото на процеса на търсене на нов треньор на "Българска армия", той бе едно от трите най-желани имена. Младият специалист Христо Янев, който води отбора в последните 4 мача от сезона, както и фаворитът на феновете Стойчо Младенов (в момента треньор на "Кайсар" в Казахстан), бяха другите двама.

Единственото условие, което обаче засега не се очертава да бъде спънка при преговорите, идва от бъдещия треньор. Той иска да получи влияние при трансферната политика и да е нещо като мениджър, а не само наставник на първия отбор. Досега тази роля падаше основно върху Стойчо Стоилов.

Всичко останало между клуба и треньора е договорено.

Балъков вече работи за ЦСКА под някаква форма миналата година, когато помагаше за селекцията, без да е официално назначен на щат в клуба. Отношенията му със собственика Гриша Ганчев са много добри, двамата се познават от периода на Красимир като наставник в "Литекс" (2014-2015 г.).

Опитът му в професията вече не е никак малък - от 15 години е треньор, първоначално като помощник в "Щутгарт", а после и като старши на швейцарските "Грасхопърс" и "Санкт Гален", на "Хайдук" (Сплит), "Кайзерслаутерн", "Черноморец", "Литекс" и "Етър".

Любопитно, през лятото на 1990 г. Балъков трябваше да е футболист на ЦСКА и дори изкара подготовката с отбора, но трансфер не стана и магическият полузащитник се върна в "Етър", откъдето бе продаден 6 месеца по-късно на португалския "Спортинг".

Сега обаче изглежда, че 28 години по-късно няма какво да попречи на легендата да стъпи на "Българска армия", вече като треньор.