https://sja.sportradar.com/w/DirBG/16409978/0131

 Англия ни изнесе болезнен урок по футбол, а и показателен за това къде сме на картата на най-популярната игра. Да си кажем честно, разгромното 6:0 бе унизително, но и най-малкото, с което се разминахме в европейската квалификация в София, в която играта бе като на мъже с деца. Позор, каквото не помним на наш терен.

За съжаление, цялостната картинка около двубоя бе още по-тъжна от головата разлика в него.

СНИМКИ ОТ МАЧА ВИЖТЕ ТУК >>>

Снимка: АР/БТА

Най-малкото заради това, че трибуните бяха полупразни, а играта бе спирана заради сигнали за расистки обиди, като два от тях дойдоха още през първото полувреме. И нищо чудно именно това да е акцентът в отзивите на световните медии. Седмици преди двубоя се говори по тази тема и ето - случи се, макар на трибуните да не се чу точно откъде идват обидите и колко фенове са отговорни за тях. Но и тези спирания допринесоха за усещенето за фарс.

Чисто футболно, нещата са плачевни. България е с 3 т. на дъното на групата си за Евро 2020, което е равен актив с отбори като Андора (не са в нашата група, за щастие). Англия ще се класира, а и ще се цели в спечелването на европейското догодина. Отбор от съвсем друга класа.

На стадион "Васил Левски" гледката беше символична за футбола ни. Затворени части от трибуните заради стари провинения, полупразни останали сектори. А на терена - пълна несъстоятелност.

Снимка: Getty images/Gulliver photos

Англия ни вкара три пъти в първите 34 минути - Маркъс Рашфорд ни разпиля отляво и изстреля ракета, а после Рос Баркли вкара два пъти. Рахийм Стърлинг ни довърши в края на полувремето и в средата на втората част с лекота, която трябва да е притеснителна за опитни играчи, каквито имаше в българския отбор. В края вкара за статистиката и Хари Кейн, който сякаш се обиди, че не се е разписал срещу толкова слаб противник. Англия игра на 60-ина процента от възможностите си, но можеше да ни вкара - общо взето, колкото иска голове.

Малко преди да изтече половин час игра на стадиона се случи и това, за което се говори от седмици. Четвъртият съдия Марио Зебец от Хърватия сигнализира за расистки скандирания от трибуните и мачът бе спрян за 2-3 минути.

В края на полувремето стана за втори път, но дотогава вече резултатът бе 4:0. На стадиона усещането бе като за гротеска, за фарс.

Те си вкарваха с лекота, изпуснаха още пет-шест гола, а ние изглеждахме като отбор, който няма какво да прави на терена срещу тях. Добре, че след почивката Пламен Илиев на вратата ни правеше чудеса, а гостите се задоволиха да играят вече не с 60, а с 30 процента от потенциала си. И пак бе неравностойно.

Англия си ни би по навик, та ние никога не сме ги побеждавали в какъвто и да е мач. Но пък и никога не им е било толкова лесно. Такъв слаб български състав не помним - особено в София. А и такъв тъжен, полупразен, сякаш смазан от очакването да се случи нещо нередно и нещо ужасно като резултат стадион. Но той е логична производна на състоянието на тима ни.

Изглежда ще поставим антирекорд за най-малко точки в квалификации, когато през ноември ни бие и Чехия, а това изглежда неизбежно. Ще чуем пак скандирания срещу ръководството на БФС, както бе още в първите минути на този мач. Ясно и отчетливо хората поискаха сметка защо гледат това като продукция.

А хилядите празни седалки са най-тежката присъда за случващото се.

Селекционерът Красимир Балъков може да реши да говори пак за "светлинки в тунела" и "характер", както бе след героичното 0:0 с Черна гора преди дни. Точка, която вероятно ще остане единствена за треньора в националния отбор. Нищо чудно той да бъде уволнен след края на есенния цикъл мачове. И няма защо това да го изненадва - имахме наставници през годините, които си отидоха след далеч по-прилични мачове и с далеч по-стегнат отбор от този, който гледаме при Балъков. А и малцината останали в края по трибуните българи ясно казаха мнението си: "Оставка".

Съперникът ни Англия се класира за Евро 2020 и на теория, а ние чакаме пролетните поправителни в плейофите на Лигата на нациите. Въпросът е, там пак ли така ще изглеждаме? Пак ли ще е празен стадионът? Има ли сила, която да върне доверието на феновете в отбора ни?

Отговорите са - да, да и не. За момента това са реалностите.

След година без победа и след този срам, няма как да опитваме да слагаме очила на оптимисти.

СНИМКИ ОТ МАЧА ВИЖТЕ ТУК >>>

Снимка: Getty images/Gulliver photos

Снимка: Николай Петров

Състави:

https://sja.sportradar.com/w/DirBG/16409978/1131