Българският национален отбор по футбол отстъпи с едно място в ранглистата на ФИФА, като вече е футболна сила №74 в света.

Ранглистата бе обновена след мачовете в началото на юни, които отборите изиграха, а за България този период бе един от най-срамните в историята.

От четири двубоя националите ни направи три ремите, но едното от тях бе срещу полупрофесионалистите от Гибралтар, а пък единственото ни поражение дойде с изключително срамното 2:5 от Грузия у дома.

На собствен терен отборът ни завърши 1:1 със Северна Македония, като освен това направи нулево реми във визитата си на Грузия в Тбилиси.

Това ни прати на 74-а позиция, което е най-ниското ни клсиране в ранглистата от 2013-а насам.

Любопитно е и какви "футболни сили" намират място пред нас в класацията. Например шестте страни пред България в последователен ред са ЮАР, ОАЕ, Ирак, Ел Салвадор, Кабо Верде и ДР Конго.

Вече далеч пред нас са Буркина Фасо, Ямайка, Панама, а пък на Балканите изпреварваме само и единствено Косово.

Колкото и да е неприятно, страни като Северна Македония, Черна гора, Албания и Словения са с десетина позиции пред нас, а към момента изобщо няма как да се сравняваме с Хърватия, Сърбия, Румъния, Гърция, Турция и Босна, които са далеч напред.

В Европа пък България е на 36-о място от 55-те членки на УЕФА.

Иначе начело на световния футбол вече от няколко месеца е отборът на Бразилия, който е и основният фаворит за бъдещ световен шампион.

Топ 10 допълват Белгия, Аржентина, Франция, Англия, Испания, Италия, Нидерландия, Португалия и Дания.