Българският национален отбор по футбол попадна в много любопитна група за предстоящите европейски квалификации преди шампионата на Стария континент в Германия през 2024-а.

Българският тим, който бе в четвърта урна на жребия, бе изтеглен с отборите на Унгария, Сърбия, Черна гора и Литва.

Тимовете на Унгария и Сърбия се намират в превъзходна форма в последните месеци, докато Черна гора и Литва изглеждат като преодолими съперници, макар северняците наскоро да ни победиха.

Общо 53 европейски отбора бяха изтеглени в квалификациите, като те ще се проведат между 23 март 2023 година и 26 март 2024 година. Първите два отбора от всяка група ще се класират за шампионата.

Европейското първенство в Германия започва на 14 юни 2024 година.

Унгария изглежда като най-силният отбор в нашата група, като "маджарите" играха фантастично на Евро 2020 в "групата на смъртта" с Франция, Германия и Португалия и бяха близо до класиране напред. Затвърдиха добрата си форма в Лигата на нациите, където в Дивизия "А" оставиха зад себе си Германия и Англия в крайното класиране и почти се класираха за финалната четворка. Срещу тях играхме последно през 2020-а, когато ни спряха на баражите за Евро 2020 след 1:3 на стадион "Васил Левски".

Сърбите също са в супер форма, като само преди няколко седмици спечелиха групата си в Лигата на нациите в компанията на Норвегия, Словения и Швеция. Освен това се класираха на Световното първенство в Катар, като оставиха зад себе си големия фаворит Португалия. С тях не сме играли никога в официален мач, като имаме загуби в две контроли през 2008-а и 2010-а. Може да е от наша полза, че селекционерът ни Младен Кръстаич излиза срещу родината си.

Черна гора е наш стар познайник в квалификациите. С тях играхме такива преди Евро 2012 и Евро 2020, като в четирите мача записахме три равенства и една загуба.

С Литва играхме най-скоро - на световните квалификации през миналата година, когато ги победихме с 1:0 на "Васил Левски", а след това загубихме като гост с 1:3.

Иначе е любопитно, че последните два финалисти Италия и Англия се паднаха в една и съща група, а същото важи и за старите познайници Франция и Нидерландия.

Ето и всички групи:

Група "A": Испания, Шотландия, Норвегия, Грузия, Кипър

Група "B": Нидерландия, Франция, Република Ирландия, Гърция, Гибралтар

Група "C": Италия, Англия, Украйна, Северна Македония, Малта

Група "D": Хърватия, Уелс, Армения, Турция, Латвия,

Група "E": Полша, Чехия, Албания, Фарьорски острови, Молдова

Група "F": Беглия, Австрия, Швеция, Азербайджан, Естония

Група "G": Унгария, Сърбия, Черна гора, БЪЛГАРИЯ, Литва

Група "H": Дания, Финландия, Словения, Казахстан, Севрна Ирландия, Сан Марино

Група "I": Швейцария, Израел, Румъния, Косово, Беларус, Андора

Група "J": Португалия, Босна и Херцеговина, Исландия, Люксембург, Словакия, Лихтенщайн