Националният отбор на България по футбол се свлече с три места в ранглистата на ФИФА.

Родният тим започна световните квалификации за Мондиала в Катар с две домакински загуби, последвани от нулево равенство срещу Северна Ирландия в Белфаст.

Този старт нямаше как да се отрази положително на мястото ни в ранглистата, като България вече е №71 в световния футбол.

Това е най-ниската позиция за националния ни тим от пет години насам, когато отново заемаше 71-ата позиция. Исторически пък най-лошата ни позиция е 84-а, която заемахме през 2011-а.

Така България е с по-ниско място от всичките си съседки, а пък от целия Балкански полуостров след нас е само Косово - отбор, който обаче успя да ни победи преди две години насред София.

Дори тимове като Албания, Северна Македония и Черна гора са пред нас в класацията.

От групата ни в световните квалификации зад нас продължава да е само отборът на Литва, заемащ 134-о място. Северна Ирландия е №48, Швейцария №13, а Италия №7.

Пред България са отбори като Буркина Фасо, Демократична Република Конго, Ел Салвадор, Хондурас, Ирак и Канада.

Непосредствено зад нас и с шанс да ни изрепварят при следващото формиране на ранглистата пък за екзотични отбори на Кабо Верде, Кюрасао и Гвинея.

Сред челните 6 в ранглистата размествания няма, като лидер продължава да Белгия, следван от Франция, Бразилия, Англия, Португалия и Испания.

Италия прави скок с три места и вече е №7, а топ 10 допълват Аржентина, Уругвай и Дания. В подреждане само на европейските отбори, България е 36-а от общо 55 тима.