България стартира с две загуби и реми световните квалификации за Катар 2022, като резултатите вече са до болка известни:

1:3 от Швейцария у дома

0:2 от Италия у дома

0:0 със Северна Ирландия като гост.

Класирането в група C също е ясно и няма да се промени до 2 септември, когато гостуваме на Италия, а Литва приема Северна Ирландия.

Три дни по-късно сме домакин на литовците, а Швейцария приема "скуадра адзура" в първото дерби на фаворитите.

На 9 октомври играем навън с Литва, на 12-и същия месец сме у дома срещу северноирландците, а на 15 ноември сме в Швейцария за епилог на програмата.

Да правим сметки е ненужно и доста нелепо - Италия има 9 точки на върха, Швейцария е с 6, ние и британците сме с по 1, а Литва няма точка. За класиране е доста неуместно да говорим, а коментарите са свободна интерпретация и въпрос на лично мнение.

Но ето какво казват статистиките след първите три мача (за някои отбори са по два) от програмата на световните квалификации в зона "Европа".

Имаме една точка - толкова при три играни срещи имат още Грузия, Фарьорски острови, Молдова, Латвия и Малта. Без точка от три двубоя са Лихтенщайн, Сан Марино, Андора и Гибралтар.

Вкарали сме един гол, което 0.34 средно на мач. Толкова от три срещи имат Гибралтар, Кипър, Лихтенщайн и Андора. Кипърците обаче имат 4 точки (биха с 1:0 и направиха едно 0:0).

Една от най-тъжните статистики е, че за 270 минути футбол, че и повече с добавените времена в края, сме отправили 13 удара. Само четири са попаднали в рамката на вратите, 3 са били неточни, а 6 са блокирани от крака, глави или тела на съперници.

Нещата не стават по-обнадеждаващи при останалите офанзивни статистически показатели.

Снимка: БТА

Изпълнили сме два корнера за три мача. Срещу нас има 31 за съперниците.

За сравнение - Фарьорските острови са били 12. Не че това е атестат за класа, но... Все пак е показателно колко често сме застрашавали по някакъв начин противника.

Нападателите ни са опитали 27 центрирания, от които имат 8 точни (30%).

Националите на България са си подали топката 805 пъти в трите мача, като точните пасове са 559, а процентът - доста нисичък, 69%. Неприятно е да го повдигаме на въпрос, но малтийците са постигнали 72% точност на подаванията си, а момчетата от Фарьорските острови - 76. И двата тима с лекота са прехвърлили 1000 паса общо в трите си мача, доста повече от нашите, с техните 805.

Притежанието на топката е също доста показателно - 34% усреднено в трите ни двубоя. И двата отбора с категоричен статут на дънни риби в европейския футбол, които незнайно защо взехме за сравнение и по-горе, имат повече от нас.

Защитниците ни са извършили 44 нарушения, като сме получили 7 жълти картона. Вратарите ни (Илиев и Наумов) са спасили 9 удара.

С две думи - създаваме малко или почти нищо, имаме проблем при владеенето на топката и си подаваме сравнително рядко и неособено точно. Приемливо стабилни сме в отбрана (като изключим ужасните първи 13 минути срещу Швейцария).

Като приложим под индиго програмата и съперниците ни, може би най-точно огледало е сравнението - чисто статистическо - с латвийския отбор. Той имаше сходна с нашата задача на старта.

Латвия игра в своите първи три мача с Турция, Нидерландия и Черна гора. Донякъде, съпоставими с нашите съперници. Разликата бе, че бившата прибалтийската страна гостува на турците и нидерландците, а ние домакинствахме на двата фаворита в групата ни.

Та, статистиките на Латвия:

1:2 у дома от Черна гора

0:2 като гост на Нидерландия

3:3 като гост на Турция.

Също една точка, като нас.

Вкарани голове 4, отправени удари 26, 10 от които точни. Владеене на топката 35 процента, точност на подаванията - 69%, извършени нарушения 44, жълти картони - 9. Доста сходно в последните показатели, макар те да имат чувствителен превес в офанзивния пакет от цифри. Ударите им са два пъти повече.

Значи в такъв статистически анализ, ние сме "ниво Латвия" според показаното през мартенския цикъл от квалификационни мачове. Това никак не звучи оптимистично, защото този отбор има пет победи в последните си 50 официални мача. За последен и единствен се е класирал на голям форум през 2004-а, на европейското първенство.

Дали е съвпадение или не, но там за последен път беше в елитната компания на финали и България.

 

*Всички статистически данни са от официалния сайт на UEFA в неговия раздел, посветен на световните квалификации в зона "Европа".

Снимка: БТА