Mинистрите на спорта на България (Красен Кралев), Сърбия (Ваня Удовичич), Румъния (Богдан Константин Матей) и заместник-министърът на спорта на Гърция Георгос Василиадис се срещнаха в Белград по повод идеята за обща кандидатура на Балканите за домакинство на Мондиал 2030 по футбол.

Четиримата заявиха категорична политическа подкрепа на правителствата на четирите страни за реализирането на проекта.

Като идея звучи чудесно, но... Ето ги и реалностите. 

Дотук конкурентите, вече заявили като факт своите кандидатури са:

Уругвай, Аржентина и Парагвай (обща)

Мароко.

Интерес, какъвто за момента сме заявили и от нашия регион, са изразили:

Испания и Португалия, евентуално с Мароко (обща)

Англия, Шотландия, Уелс, Северна Ирландия и Ейре (обща)

Алжир, Тунис, също евентуално с Мароко (обща).

Първенството през 2030 г. е специално за ФИФА и футбола - то бележи сто години от първия Мондиал (1930-а в Уругвай). Именно за това се смята, че Южна Америка с нейната обединена кандидатура е фаворит да спечели.

Родината на футбола Великобритания също има големи амбиции, тъй като не е приемала голям форум от 1996-а, когато Англия бе домакин на Европейско първенство.

"С общата си кандидатура балканските народи показват, че искат да живеят в приятелски взаимоотношения и да работят заедно за политическото и икономическо развитие на региона. България ще вложи цялата си енергия за осъществяване на проекта", каза в Белград Красен Кралев, българският министър на спорта.

След края на брифинга започна официална работна среща, в която участват Кралев, Удовичич, Василиадис, Матей и представителите на футболните федерации на четирите държави.