След заявената ясна политическа воля за обща Балканска кандидатура за домакинство на Мондиал 2030, е време за някои въпроси. Отговорите, разбира се, чакаме от институциите и хората, които ще се ангажират с проекта у нас.

За да сме част от такава мащабна инициатива, са необходими много големи инвестиции, като подобряването на инфраструктурата, логистиката, стадионите и леговата база са задължителни.

Припомняме, че опитахме да вземем домакинство на мачове от Евро 2020, но отпаднахме на първите пресявки, като докладът на УЕФА бе много негативен към готовността на България да бъде част от такова събитие.

На първо време - трябват поне 3 стадиона с капацитет от минимум 37-40 000 зрители, отговарящи поне на категория 4 на УЕФА и ФИФА. И то - те трябва да са реално съществуващи и действащи преди 2024 г., когато се очаква последната дума на световната централа за домакин на Мондиал 2030.

Всъщност, Гърция и Румъния са единствените от четирите страни, които могат засега да предоставят такива арени. Общо те са три - Националният стадион в Букурещ, Олимпийският в Атина и новият дом на Олимпиакос. Ще трябват десетина.

Три нови стадиона и цялата инфраструктура около тях, готови в такъв срок и отговарящи на изискванията, биха стрували около 150-200 милиона евро. Няма как да се справим с по-малко от тези пари като инвестиция.

Летището в София е далеч от изискванията, като можем да си представим жребият да ни прати мач Германия - Англия на "Васил Левски" (съвсем променен, какъвто трябва да бъде). Това ще значи, че за няколко часа трябва да поемем между 40 и 50 хиляди души само от тези две страни.

Да не говорим за аерогарите в Пловдив и Варна/Бургас (които са другите градове, за които се говори като за част от инициативата).

За да сме изрядни по това направление, инвестицията също е в стотици милиони евро. И то - не можем да представим просто воля да я направим, а трябва да покажем готови и работещи обекти, стадиони и логистична организация в рамките на следващите 6 години.

И всичко това - ако изобщо се тръгне в посока да се реализира като инвестиция и проект, може да завърши с неодобряване на кандидатурата. Не че съоръженията ще са излишни, разбира се. Но интересно как би се изплатило вложението в 40-хиляден стадион край морето или в Пловдив... Че и в София. При средна посещаемост на мачовете у нас от 2-3 хиляди...

И така, Dir.bg ви пита за вашето мнение - имаме ли шансове, ако се наредим сред кандидатите за Мондиал 2030? В коментарите и под статията и фейсбук публикацията, можете да кажете мнение и дали има смисъл от такива инвестиции.