Докато истерията по Лео Меси в Аржентина е в пълен ход, баща му Хорхе изригна в социалните мрежи във вторник сутринта.

Десетката е в родината си преди приятелските мачове с Панама и Кюрасао, които ще са и празненство със световната титла, спечелена в Катар, пред феновете в страната. В понеделник вечер Меси не успя да вечеря нормално в ресторант в Буенос Айрес, пред който се събраха стотици фенове. Наложи се с полиция да изкарат Лео и семейството му от лудницата.

А бащата на звездата изригна по съвсем други теми. Това е значимо, защото Хорхе много рядко е активен там, като дори масово има съмнения в истинноста на профила му. Но не - това наистина е Хорхе, а посланието му бе "не вярвайте на фейк нюз".

То идва след серия публикации от неделя насам, в които се говори как Лео е напуснал скандално тренировка на ПСЖ по средата, без да пита треньора Галтие. Или пък за това, че отхвърля контракта, предложен от парижкия клуб, за да приеме 60 милиона долара на година от отбор в Саудитска Арабия.

Според медията The Athletic, позоваваща се на човек от щаба на Меси и близък до семейството, нещата са следните:

- Лео наистина е излязъл от тренировката на ПСЖ три дни преди мача с Рен (би трябвало да е било в четвъртък), но след лекарска намеса заради проблем с абдуктор. Не е тренирал в петък, като всичко това става с пълното знание и одобрение на треньора. Меси игра срещу Рен в неделя, между другото (0:2 за гостите).

- Проблемът около договора на ПСЖ с легендарната десетка не е финансов. Срещата на двата лагера е била в дните преди реванша с Байерн в Шампионската лига (0:2) миналия вторник, а позицията на Лео е, че решението ще бъде взето едва след сезона. Но той иска да е наясно какъв контракт му се предлага - най-вече като продължителност.

Представителят на ПСЖ Луис Кампос, който е спортен съветник на президента и катарските собственици, не е дал категоричен отговор дали става дума за едногодишен или по-дългосрочен договор. В настоящия има опция за продължаване с 12 месеца, която може да бъде активирана само с взаимно съгласие.

Тя гарантира същата заплата на Меси, каквато взима и в двата сезона от преминаването му в Париж - 30 милиона евро на година. От Близкия изток се чуват двойно по-големи суми като възнаграждение за 1 г., но засега няма нищо официално като оферта.

Всъщност, финансов аспект на ситуация има, но той е по-скоро в щаба на клуба. ПСЖ има големи притеснения как ще покрие изискванията за Финансов феърплей на УЕФА през идната година, когато влезе в сила новото заплащане на Килиан Мбапе, а и Неймар реши да остане. Защото тогава бюджетът за заплати ще е набъбнал значително.

Най-лесна е раздялата с Меси - неговият договор изтича на 30 юни, ако не бъде активирана клаузата за удължаване.

Докато Ней е обвързан до 2025-а, а Мбапе - до 2027 г. И на двамата трябва да се търси купувач, което прави раздялата с тях доста по-сложна (а и ПСЖ не иска да продава Килиан, който е лицето на клуба).