В Таджикистан надали са си мечтали, че фенове от цял свят ще се вълнуват от местното футболно първенство, но това е факт. Пандемията от COVID-19, довела до спирането на всички популярни шампионати, както във футбола, така и извън него, кара любителите на спорта да търсят нови изживявания, с които да запълнят създалата се липса.

След като първенството на Беларус се превърна в най-гледаното в световен мащаб в последните седмици, сега на хоризонта изгрява конкурент - далечен Таджикистан. Централноазиатската република, граничеща с Афганистан, Киргизстан, Узбекистан и Китай, няма нито един регистриран случай на заразен с коронавирус.

Ситуацията явно е достатъчно спокойна и стабилна и така Истиклол и Худжанд дадоха началото на новия футболен сезон в страната с мач за Суперкупата.

Минута мълчание в памет на жертвите на COVID-19 предшестваше срещата пред празните трибуни на стадион "Памир" в столицата Душанбе, а транспарант, подкрепящ борбата с коронавирус бе опънат на една от трибуните...

Шампионите от Истиклол взеха трофея след обрат и победа с 2:1 срещу Худжанд. Гостите поведоха след само две минути футбол, но късни два гола на домакините, отново за две минути - между 78-ата и 80-ата гарантираха успеха.

Почти час за победителите изигра Искандар Джалилов, който премина през родната Първа лига, първо като играч на Дунав, а после и на Локомотив (Пловдив). Десният бек записа близо 30 мача в България.

Братовчед му Манучер отбеляза първото попадение за триумфа на столичани.

Истиклол е №1 по титли на Таджикистан с общо осем. Днес започват мачовете във Висшата лига на страната.