Димитър Бербатов прекара две години в Тотнъм, вкара близо 50 гола за Спърс и помогна на отбора да спечели Купата на Лигата след девет години без трофей.

Първоначално обаче възможността да смени Леверкузен в Лондон и да премине от Байер при "шпорите" не е изглеждала особено привлекателна за българската звезда.

Дори напротив. Бербатов сам признава, че не е бил поласкан от желанието на Тотнъм да го купи през 2006 година.

"Казах си - "Чакай, чакай, искат ме от Спърс? Какво? Не Барселона, Реал (Мадрид) или Манчестър Юнайтед?" Сам си задавах тези глупави въпроси, защото смятах, че играя толкова добре, че просто няма как някой от големите отбори да на ме иска", коментира той и добавя, че всеки си мисли, че знае всичко, когато е млад. А всъщност не е така.

"Интуицията ми каза, че е правилното време. Да, няма да е лесно, но имах нужда от предизвикателство. Когато се срещнах с Мартин Йол, вече знаех, че трябва да отида там", казва още Бербо и добавя, че упоритостта му също е била от полза при преминаването в Англия. 

"Освен това Йол приличаше на дядо ми, който бе починал. Казах си, че тук нещата ще се случат", спомня си голмайсторът на Висшата лига. 

Той говори и за Манчестър Юнайтед, като отново сподели за болката си от това, че не е бил в състава за финалния мач в Шампионската лига през 2011 година.

"Беше наистина болезнено да чуя, че няма да играя. Фъргюсън ми го каза точно преди мача. Каза ми "Бербс, убива ме, че трябва да ти го кажа, но трябва да те оставя извън състава". Изненадах се. Бях наистина уверен във възможностите си, но в крайна сметка нещата се случиха така. Смятах, че мога да вкарам отвсякъде. Откъдето и да шутирам", добавя Бербо, който точно тогава става най-добър реализатор в Премиър лийг.