Кандидатът за президент на Българския футболен съюз Димитър Бербатов отказа да влезе в директен дебат с настоящия вицепрезидент на централата Йордан Лечков в ефира на Дарик Радио.

Двамата изразиха своите позиции след поредните две загуби на националния ни отбор, като Бербатов отново изтъкна, че иска незабавни оставки от сегашното ръководство и че не иска на всяка цена той да е президент. Според него в обществото ни има апатия към футбола и това е нещо, което радва БФС. "Ние сме глупаците в тази ситуация", категоричен е голмайсторът на националния отбор.

Двамата с Лечков си отправиха индиректни нападки, като вицепрезидентът беше много остър. Той каза, че "Балъков е класирал отбора ни на Евро 2004", че Бербатов хапе ръката, която му е давала премии през годините и че е "раздавал пари в тоалетните на конгреса". Лечков отказа да отговори защо конгресът, на който бе преизбрано ръководството, е бил скрит за медиите.

Освен това отново оправда слабите резултати на националния отбор с представянето на футболистите и липсата на финансиране от държавата. Категоричен е, че смяна на президента няма да донесе различно представяне, като даде за пример Любо Ганев във волейбола.

Ето какво каза Бербатов:

Когато вицепрезидентът Лечков се кандидатира за президент, тогава може да говори с мен. Засега може да говори с някой от екипа ми. Аз съм готов да говоря с Михайлов, защото съм кандидат за президент. Нормално е да говоря с него, а не с вицепрезидента, който симулира дейност. Най-смешното е, че Лечков нямал време за въпроса дали ще има смяна на Кръстаич. Като чу, че Бербатов ще говори, веднага е готов да ми пречи.

Тази апатия е настъпила в обществото. Хората са изгубили интерес да подкрепят националния отбор, а това е добре дошло за управляващите, защото те минават между капките. Моят призив е да не се отдаваме на тази апатия, защото това работи в тяхна полза. Трябва хората да се ядосват и да изразяват това под каквато и да е форма. Ножът не е до кокъла, а вече го реже и минава през другата страна. Когато управляваш толкова дълго време, резултати трябва да са видими. Когато ги няма, с цялата си безочливост и наглост те показват, че правят нещо.

В момента говоря като човек, който иска това управление да го няма и да има нормален конгрес, в който клубовете да гласуват без страх да бъдат изключени. За това е борбата. Който след това иска да е кандидат, да заповяда. Да има диалог и идеи, а не само да се обиждаме. Призовавам футболната общественост да се събуди. Може да изберат мирен протест или искане на оставка, както ние правим. Хората си мислят, че всичко е на всяка цена и аз трябва да съм президент, но борбата е това управление да го няма. Клубовете си преценяват кой да ги води и представлява.

Колко шанса ще им даваме и кои са глупаците в тази история? Ние, които вярваме на тези приказки. Всички ги знаем тези неща. Новият човек не трябва да има допирни точки със сегашното ръководство, защото би бил същият. Ние си имаме работа с хора, които страдат от липса на чувство за вина, безочливост и наглост. Отражението на тяхната работа е представянето на националните гарнитури.

Призоваваме да се свика нормален и честен конгрес, за да не замираме в това безвремие. Това управление не ни носи нищо вече толкова време. Делата си вървят и целта им беше точно това забатачване, за да минава време и да изключват клубове за несъществуващи причини. Тези клубове не могат да гласуват за промяната. Министърът на спорта трябва да вземе отношение, да е медиатор и да опита да оправи нещата. Това е ролята на спортното министерство и държавата. Аз самият вече се губя с цялата хронология с тези съдилища. Никой не иска да се занимава с това, но то е нужно, за да бъдат спрени тези порочни тактики.

Сега като гледам кметските избори и кандидатурите и се чудя как никой не казва, че те нямат нужния стаж. Обаче когато Бербатов прави нещо, няма нужния опит. Това е на лична основа и от хора, които нямат какво да кажат. Това е далеч от истината. Управлявам фондация и финансите си, защото някои от нашите управници живеят на кредити. Ти трупаш опит навсякъде в живота, ако си умен.

Ние се борим за мандатност на президента. Три мандата са достатъчни, два са малко да изпълниш целите си. Ако преди това не се справяш, трябва да си достатъчно разумен, за да дадеш път на следващия. Това не е слабост, а това е сила, защото си реален към себе си. Не да си се скопчил и да държиш на всяка цена. Това са хора, които не могат да ходят свободно по улицата. Явно това ги кара да се чувстват недосегаеми.

Отговорът на Лечков:

Очевадно е, че нещата са зле и не са от днес. Причините естествено ги търсите. Останах с убеждението, че казаното от Бербатов е предизборна платформа. Чисто за футбол нищо не чух. Дали ще бъде сменен Кръстаич е работа на изпълкома. Нито аз, нито Михайлов е взимал такова решение сам. Това за мен е най-демократичното отношение в такава ситуация. Несериозно е аз сега да кажа, че трябва да е сменен или да не е. Ако зависи от мен, човекът му се даде шанс. Тези всички треньори са използвали националния отбор като трамплин, защото след това са си развивали кариерата. Когато не върви, треньорът се сменя.

2019-а когато станаха тези неща ви казах, че с политически натиск бе поискана оставка и се забатачиха нещата. Виждам желанието на един човек, който всячески иска да е на ръководен пост. Футболният съюз всеки ден открива игрища с подкрепата на УЕФА. Въпреки нежеланието на държавата. Видяхте стадиона на Албания. Нашият футбол е отражение на това, което се случва в държавата. Нека който иска, да каже нещо конкретно. Аз чух само ала-бала.  Навремето Бербатов не говореше със съотборниците си, а сега ще става ръководител.

Няма как да не кажем, че благодарение на нас те направиха добри кариери. След тях защо никой не излезе? За тези години какво свършиха? Говорим за ала-балисти, които управлявали фондации. Ние никога не сме плюли толкова. Това е човек, който се отказал от националния отбор заради мен. Държавата трябва да направи така, че финансирането на българския спорт да го има. Говорим за ограничение на мандати. Вижте в другите спортове колко дълго са президентите - и те са по 15 години. Да не би там да има резултати? Вижте Любо Ганев, сложиха го на сила и няма резултати. Това е поколенчески проблем.

В средата на другата седмица може да има изпълком. Казвам ви, че искам да направим национален стадион. Финансирането е най-важно. Не да чакаме като Лудогорец или Левски да сме зависими от един собственик. Ние инициираме това нещо, но няма нищо от отсрещната страна. Всяка седмица съм готов да казвам докъде съм стигнал. В народното събрание се говори само за бюджет, а не за спорт. Ние от БФС откъде да ги извадим тези пари? 360 милиона струва един стадион и още няма проект. Отнема поне 7,8 или 10 години. БФС е атакуван много несправедливо. Ние сме единствената федерация, която се самофинансира.

Хората на Бербатов раздаваха пари в тоалетните на конгреса. Аз нямам зависимост. Аз критикувам Боби Михайлов, но това са наши неща. Едно от нещата, за които го критикувам, е че няма медийни изяви. Това сега не е важно. Той приема критиките и това е колективният орган. Ние не искаме помощ, просто не ни пречете. Знаете ли защо не върви националния отбор? Защото родителите са по-амбициозни от децата. Те играят. Защо никой след мача с Литва не попита играча с глупавия жълт картон? Хората чакат мачовете на националния отбор и излизат от дупките си.

Футболът не блазни младите хора. Те не се нареждат на опашка за автографи на младите футболисти в Левски, но се нареждат на хората от Игри на волята. Аз като член на изпълкома съм свършил моята работа - бюджет, финансиране. Проблемът е във физическата подготовка на футболистите. Това, че си бил голям футболист, не означава, че можеш да бъдеш голям ръководител. Самият маниер и обиди не мога да ги приемам. Мен хората още не са ме целили с камъни по улицата. Хората по Фейсбук разбират от футбол и бичат айляк, а тези, които трябваше да гласуват, избраха ръководството на БФС. Чакаме да дойде националния отбор и почваме да нападаме.

Това го казвам от 15 години. И при тях беше така. Нямат едно класиране. Добре, че беше Балъков да ги класира. Какво ще реши нашата оставка? Трябва да натискаме управляващите да има промяна в законодателството.