Димитър Бербатов представи бъдещите членове на Изпълкома на БФС, ако разбира се той и неговият екип успеят на спечелят Конгреса на 15 март.

Със сигурност най-голям интерес в списъка предизвика името на Атанас Пеканов - заместник министър-председателят от служебните правителства на Стефан Янев и Гълъб Донев.

При всички положения любопитно име, защото до момента Пеканов бе изцяло политическо лице в родната общественост и по никакъв начин не бе свързван със спорта и футбола. Като мотив за своя избор той посочи познанията на Пеканов в направлението "европейски средства".

"Всяко едно перо от евросредства, което можем да взимаме, е добро дошло. Пеканов ще бъде важен в това направление"

Иначе като футболни личности освен ясните Димитър Бербатов, Стилиян Петров и Мартин Петров, в Изпълкома ще попаднат Петър Хубчев и Пламен Марков.

При всички положения изненадващи имена. Най-вече това на Хубчев, защото не е тайна, че бившият национален селекционер се бори с коварно заболяване.

Пламен Марков пък е последният треньор, класирал България на голям форум, като именно Бербатов, Стилиян и Мартин бяха водещите фигури в онзи състав.

В Изпълкома ще влезе и кметът на родния град на Бербатов - Благоевград. Това е Методи Байкушев, като припомняме, че преди няколко седмици Общинският съвет изрично нареди на местния Пирин да издигне Димитър Бербатов като кандидат за президент на БФС.

Ето и 15-те члена на Изпълкома: Димитър Бербатов, Стилиян Петров, Мартин Петров, Ясна Ставрева, Петър Хубчев, Христо Борисов, Атанас Пеканов, Пламен Марков, Георги Владов, Георги Попов, Дарин Маджаров, Петър Ганев, Велизар Величков, Костадин Димитров, Методи Байкушев

"Три години изминаха, откакто ние като екип започнахме битката за промяна в българския футбол.

След три години вече идва кулминацията - 15 март, когато мислим, че така желаната от всички промяна във футбола ще настъпи.

Каквото зависеше от нас го направихме. Ние нямаме съжаление как се борихме за футбола, а вече клубовете имат последната дума и те ще решават", започна Бербатов, преди да представи 15-те имена.

На въпрос защо има двама настоящи кметове в потенциалния Изпълком, Бербатов отговори:

"Държавата трябва да е партньор на БФС, за да тръгнат нещата по-бързо в правилната посока - особено в детско-юношеския футбол и инфраструктурата. Тя не трябва да избягаха от това нейно задължение. Оценяваме факта, че има два настоящи кмета в нашия изпълкома, защото общините са сред най-важните, с които трябва да работим. Повечето общини подпомагат по-малките клубове и ако не го правят, футболът замира. Трябва да вдигнем приходите и да намалим разходите на аматьорските клубове. Това минава през работа с общините.

Сменихме някои имена в Изпълкома, защото времената се променят. Човек се развива. Някои от хората от предишния ни Изпълком са в залата и продължават да са с нас. Аз не се плаша, когато трябва да се стигне до определени решения. Аз не подценявам качествата на нито един. Продължаваме и действаме напред. Каузата е по-голяма от всички нас. Те имат моето уважение.

Един от кандидатите каза, че зоналните организират срещите му. Това е грубо нарушение, тъй като използва ресурсите на БФС. Зоналните събира клубовете и им казват какво да правят. Става дума за Георги Иванов. Той трябва да е в отпуск. Зоналните са тези, които събират, инструктират и всяват страх в клубовете. Казвам го със съжаление, разбира се. Това не е равнопоставеност".

"В България имаме грешна представа за разговорите с хора от политическите звена. Държавата е най-важният партньор и това не го крия. Ние не бягаме от тази отговорност и не се крием. За промяната в изпълкома от предишния конгрес, това не е компромис. Правим най-доброто. Ситуацията е съвсем различна. Отдавна работим по този изпълком. Хората са много заети и се изискваше доста време те да кажат "да", добави Стилиян Петров. 

Мартин Петров призова за честно провеждане на конгреса.

"Основният проблем е с детско-юношеския футбол и как младите футболисти могат да бъда откраднати. На терена сме се раздавали и сме постигали нашите цели. По същия начин ще действаме, ако клубовете ни изберат на 15 март. Доста от програмите на кандидатите се припокриват, което е нормално. Надяваме се конгресът да се проведе честно и който победи, да работи за българския футбол. Стискаме му ръката и му пожелаваме успех", каза той.