Димитър Бербатов е сезирал ФИФА за действията на Българския футболен съюз от последните дни, разкри самият той във фейсбук.

Сигналът на голмайстор №1 на националния ни тим е свързан с изключването на 104 клуба от структурите на БФС, 62 от тях заради подкрепата си към Бербатов на организирания от него алтернативен конгрес.

Бербатов отново обяви, че той е законният президент на родния футбол и само той новото ръководство има право да взема решения за изключване на клубове.

Той нарече действията на БФС грубо нарушение на конституционното право, а за всичко това ще бъдат сезирани съответните органи във ФИФА.

Ето и цялото съобщение на Димитър Бербатов, публикувано без редакторска намеса:

"НА ВНИМАНИЕТО НА ВСИЧКИ ФУТБОЛНИ КЛУБОВЕ, "ИЗКЛЮЧЕНИ" ОТ БФС

На 18 март 2022 г. беше избрано ново, законно ръководство на БФС - в лицето на Димитър Бербатов и предложния от него Изпълнителен комитет. Само новото ръководство има законово право да взема решения по отношение на изключването или отпадането на членове на съюза. Решенията от 23 март на бившия Изпълнителен комитет на БФС да изключи или констатира отпадането на 104 членове на съюза са нищожни. Освен това са взети в грубо нарушение на основно конституционно право на защита във всички стадии на процеса.

Всеки засегнат футболен клуб от тези нищожни решения:

- може да упражнява всички права и е длъжен да спазва всички задължения на член на БФС (включително да се явява на всички официални мачове по програма), докато не получи писмено решение за изключване или прекратяване на членството в съюза с подписите на всички членове на Изпълнителния комитет, взели решението;

- след получаване на писмено решение с подписите на всички членове на Изпълнителния комитет, взели решението, трябва писмено да поиска от БФС мотивите за решението;

- независимо дали ще получи мотивите за решението на Изпълнителния комитет, има право да обжалва решението пред конгреса на БФС в едномесечен срок. В случай че конгресът потвърди решението на Изпълнителния комитет, заинтересованият футболен клуб може да обжалва решението на конгреса пред Софийски градски съд;

- има право да се обърне към Министерството на младежта и спорта, ФИФА и УЕФА с жалба и да поиска защита срещу неправомерните действия на Изпълнителния комитет на БФС.

Екипът на Димитър Бербатов е на разположение на засегнатите футболни клубове за всякакви въпроси, информация и правна помощ.

Димитър Бербатов сезира ФИФА за незаконните действия на Изпълнителния комитет на БФС от 23 март.

Нямаме никакви съмнения в законното провеждане на Конгреса на БФС на 18 март 2022 г."