Наполи е футболният шампион на Италия, а това сбъдна чаканата с трепет мечта на цял един град.

Цял Неапол бе готов да празнува Скудетото още в неделя, когато 55 хиляди бяха на стадион "Диего Армандо Марадона", а още десетки хиляди излязоха по улиците, но пък тогава любимците им не ги зарадваха с победа.

Късно снощи победа също нямаше, но този път и точка бе достатъчна, а Наполи я направи като гост на Удинезе (1:1), за да отприщи огромните и позабравени в италианския футбол празненства.

В последните 22 години титлата вдигаха единствено трите големи гранда от Севера - Ювентус, Интер и Милан. Бахме забравили какво е различен тим да стъпи на върха, а Наполи промени това, хващайки в ръце титлата за първи път от 33 години.

ГАЛЕРИЯ ВИЖТЕ ТУК >>> 

Снимка: Getty images

Тогава неаполитанците бяха водени от своя Бог Диего Марадона, а всеки един човек в града вярва, че Диего снощи е гледал празненствата от небето и с усмивка се е радвал на случващото се в любимия му Неапол.

А освен 20-те хиляди души, които буквално окупираха "Дачия Арена" в Удине и накараха Наполи да се чувства като домакин, то още десетки хиляди бяха по улиците на града, за да отпразнуват историческия миг.

Снимка: Getty images

Празненствата бяха епични. Кадри на плачещи мъже на средна възраст, хиляди веещи се знамена, фойерверки и факли от всеки ъгъл, както и невероятна шумотевица от клаксони на автомобили, песни или просто несвързано крещене в изблик на неподправена радост.

А предвид факта, че Наполи стана шампион абсолютно безапелационно и без реален конкурент, направи така, че всеки да признае стореното от този състав на неаполитанците.

Нямаше я истинската битка, което накара всеки фен по света, дори и тези на останалите италиански клубове да ръкопляскат и с ръка на сърце да поздравят цял Неапол за стореното.

Везувий е единственият активен вулкан в континентална Европа, а за щастие вчера взрива в региона не бе от неговият кратер.

Взривът бе в подножието - в Неапол, където хиляди южняци с гореща кръв изживяха своята футболна мечта.

Мечта, която чакаха 33 години, която за последно им сбъдна великият Диего.

Снимка: Getty images