БФС се готви да изключи от редовете си 67 свои членове, участвали и подкрепили Димитър Бербатов на алтернативно проведения форум в НДК миналия петък.

На него рекордьорът по голове за националния отбор се обяви за президент на Футболния съюз, след като 76 клуба единодушно гласуваха "за" в заседание, което не е протоколирано като такова на централата. Общо кворумът за изборен конгрес е с над 550 клуба и ръководството на БФС с президент Борислав Михайлов не признава случилото се за легитимно.

На заседание на Изпълкома днес се очаква 67 от 76 клуба да бъдат изключени от БФС и да загубят правото си на глас.

Останалите девет са от първа, втора и трета лига, като те ще се разминат със загуба на членството си. Причината - рекламни, спонсорски договори, както и професионалните контракти с футболистите. Всичко това би създало твърде сложен казус и хаос, ако бъде изведнъж анулиран статутът на тези отбори. Сред тях са елитните ЦСКА, Берое и Пирин.

Друго решение на днешния Изпълком се очаква да бъде приемане на дата за следващ конгрес - вероятно през месец май, някъде около или веднага след края на футболния сезон у нас - на който обаче няма да има избор за нов президент като включена точка в дневния ред.

Целта на форума ще е приемане на отчет за свършеното в миналия мандат на ръководството, гласуване на бюджет, както и одобряване на програма за периода 2022-2026 г., което е мандатът, който тече след изборите от октомври миналата година.

БФС (с ръководител Михайлов) счита конгресът от тогава за напълно легитимен и приема, че ще управлява още 4 години.

Казусите продължават да са напълно объркващи и сложни, текат обжалвания пред съда от опозицията за резултатите от октомврийския конгрес, но в същото време тази опозиция вече не смята себе си за опозиция, а за управляващ орган, след като проведе алтернативния "конгрес" миналия петък...

С две думи - във футбола ни хаосът е пълен.