Българският футболен съюз излезе с официална позиция по повод разиграващите се в НДК събития и провеждащия се алтернативен конгрес от страна на Димитър Бербатов и неговия екип.

Футболната ни централа логично осъди случващото се, определяйки го за фарс в една правова, демократична и европейска държава.

Според БФС провеждането на този конгрес е абсолютно нерегламентирано, като е абсурдно той да се провъзгласява за официален.

Освен това в официалното си обръщение БФС помоли държавните органи да вземат отношение към това грубо погазване на законите.

Припомяме, че въпреки отмяната на редовния конгрес на БФС, който трябваше да се проведе днес, Димитър Бербатов и неговият екип се събраха в НДК, където заедно с 82 клуба стартираха свой алтернативен конгрес, макар там да не приссътва нито един представител на сегашното ръководство на централата.

Ето какво написаха от БФС, публикувано без редакторска намеса:

"Българският футболен съюз остро осъжда фарса, разигран днес в центъра на столицата на правова, демократична и европейска държава!

Провеждането на абсолютно нерегламентирано мероприятие и провъзгласяването му за официално, при това - пред безучастния поглед на държавните власти - е недопустима проява, легитимираща анархизма и беззаконието в страната ни.

Българският футболен съюз за пореден път твърдо подчертава, че Общото събрание, насрочено за 18 март 2022 г., е отменено по надлежния ред, и не е откривана процедура за излъчване на делегати и тяхното регистриране във федерацията - единствената уставна процедура за определяне на членовете с право на глас.

Зала №3 на НДК бе запазена за вътрешно мероприятие на Българския футболен съюз, за което е сключен надлежен договор. Въпреки това, и в разрез с всички законови и етични принципи, група лица нахлу невъзпрепятствено в помещението и физически отстрани и разруши имущество на БФС, за което бяха уведомени и органите на реда.

Ръководството на Българския футболен съюз категорично спазва законите на Република България, собствения си устав и правилата на световната и европейската федерации ФИФА и УЕФА, които вече са сезирани за днешната трагикомедия - и ще брани правата си с всички законови средства!

За пореден път призоваваме клубовете-членове на БФС да не се поддават на злонамерени и користни опити за разцепление на българския футбол.

Апелираме и към държавните органи да вземат отношение към грубото показване както на законите, така и на устава на най-голямата спортна федерация у нас!"