Назрява ново напрежение около властта във футбола ни, след като е ясно, че БФС не приема подписката, входирана от екипа на кандидат-президента Димитър Бербатов с искане за извънреден конгрес.

Днес Изпълкомът на централата се събра на заседание да разгледа документа и взе решение да не го приема.

В него има 191 подписа на представители на клубове, което е напълно достатъчно за свикване на конгреса. Трябват 177 подписа - 1/3 от общо 531 легитимни членове на Съюза. Но експертизата на юристите от БФС е показала, че 35 от парафите не са валидни или не са поставени от оторизираните за това лица в съответните клубове.

И затова подписката не може да предизвика конгрес - това е трактовката от гледна точка на футболните ни ръководители.

Разбира се, решението ще бъде обжалвано от екипа на Бербатов, където и без това са бесни от методите на работа на настоящото ръководство. Те го обвиниха в упражняване на натиск върху клубовете, а и им бе отказано да входират дописката по каналния ред, след като базата в Бояна се оказа затворена заради дезинфекция именно в деня и часа, в който документът бе занесен там.

Но обжалването пред Софийския градски съд, дори да донесе успех и подписката да бъде заверена като валидна, означава провал на идеята и искането за конгрес през септември.

Просто времето няма да стигне за организация, докато мине апелът.

Редовният конгрес на централата ще е на 18 март догодина и се чака реакция от опозицията - дали ще се примири да изчака него и да атакува смяна на ръководството на изборите тогава, или отново ще иска извънредно изборно събрание по-рано.

В подписката на Бербатовия екип участват и елитни клубове, като неофициално се знае за три - Берое, Ботев (Враца) и Пирин (Благоевград).