Левски получи лиценз за следващия сезон, но той ще е условен, информираха от Българския футболен съюз.

Днес изпълнителният комитет на централата взе важни решения за първенството, като стана ясно, че то ще започне на 15 юли и ще завърши на 26 май 2024 година.

Ето какво се казва в съобщението:

Изпълнителният комитет на Българския футболен съюз на днешното си редовно заседание прие проект на спортен календар за сезон 2023/2024 г., според който първият полусезон на следващото първенство в Първа и във Втора футболна лига ще стартира в периода 15-16 юли и ще завърши през уикенда 9-10 декември 2023 г. 16-17 декември са резервни дати за провеждане на отложени срещи.

Предвижда се пролетният полусезон да стартира на 17-18 февруари и да завърши на 25-26 май 2024 г., като баражите в Първа лига и Втора лига са предвидени за периода 31 май-1 юни 2024 г. Финалът за Купа България е насрочен за 15 май 2024 г.

Изпълнителният комитет утвърди решенията на Лицензионната комисия от месец май, според които лиценз за участие в Европейските клубни турнири на УЕФА за сезон 2023/2024 г. получават Лудогорец, ЦСКА-София, Славия, Ботев Пловдив, Локомотив Пловдив, ЦСКА 1948, Берое, Черно море и Левски (последният с условен лиценз и ще е в режим на мониторинг).

Лиценз за участие получават Ботев Враца, Септември София, Локомотив София, Арда, Спартак Варна, Пирин Благоевград, Хебър, Етър, Монтана и Крумовград. Това обаче не означава, че ако някой друг отбор получи право да участва в елита на българския футбол по спортен път, не може да кандидатства за подобряването на лицензионното досие.

Бяха приети и предложенията за промени в Наредбата за първенствата и турнирите, в Дисциплинарния правилник, във Финансовия правилник и в Правилника за статута и трансферите на футболисти за сезон 2023/2024 г. Сред основните промени в Наредбата за първенствата и турнирите са въвеждане на изискване за поне един лекар или физиотерапевт, който да отговаря за медицинските грижи на детските и юношеските формации на клубовете от професионалния футбол. В първенствата на подготвителните групи ще се допуска участие на смесени отбори - момчета и момичета, родени след 01.01.2011 г.

От сезон 2023/2024 г. всички клубове от Първа лига следва да подкрепят женския футбол чрез прилагане на мерки и дейности, насочени към развитието му, както следва: включване на женски или девически отбор в официални състезания, предоставяне на подкрепа на женски футболен клуб, свързан с кандидата за лиценз, или организиране на футболни инициативи за жени.