Президентът на БФС Борислав Михайлов изпрати писмо до УЕФА и Футболната асоциация на Англия и се възмути от коментарите на селекционера на "трите лъва" Гарет Саутгейт.

Английският треньор директно ни атакува и каза, че очаква расистки обиди по адрес на футболистите му в предстоящата европейска квалификация в София на 14 октомври.

"БФС приема подобни действия за напълно безпочвени, неуместни и излишно нагнетяващи обстановката преди атрактивния двубой, който българските фенове очакват с огромен интерес вече цяла година - пише в писмото. - При нас не е постъпила официална информация за расистки обиди и арест на български запалянко на "Уембли", а дори такъв случай да съществува, генерализацията и предварителното създаване на напрежение от страна на официални лица от английския тим са в категоричен разрез с взаимното уважение и феърплея, основни ценности както на Българския футболен съюз, така и на УЕФА".

Припомняме, че английските медии съобщиха за изведен от стадиона и задържан за расистки обиди български фен по време на мача миналата събота (4:0 за домакините), а Саутгейт изрази опасения за нови такива случаи в София.

Той каза, че "там има история с такива инциденти", припомняйки и миналия мач на наша територия срещу Англия - 0:3 през 2011 г., когато бяхме наказани за расистки обиди към тъмнокожи играчи на гостите от трибуните.