Англия ни атакува остро за расизъм преди мача в София между националните ни отбори на 14 октомври.

След инцидент на "Уембли" в събота, когато български фен е бил задържан на трибуните след расистки обиди към крилото на домакините Рахийм Стърлинг, на Острова темата отново се появи във водещите медии.

Селекционерът на "трите лъва" Гарет Саутгейт взе думата и този път, за разлика от изказванията за играта на българите (при 4:0 за Англия), отказа да е дипломатичен.

"Разбира се, че това ме притеснява - каза Саутгейт в интервю пред "Sky sports". - Вече планираме някои неща в програмата си за пътуването до София. Ще обсъдим и с играчите тези детайли, преди да отпътуваме за мача.

Знаем, че там имаме история с този проблем. Искаме да направим всичко възможно футболистите да са подготвени за това, което може да ги очаква. Не съм сигурен, че ще отидем в България и нищо такова няма да се случи отново..."

За каква история говори треньорът?

През 2011-а приехме Англия в европейска квалификация (0:3) и тъмнокожите играчи на гостите Тио Уолкът, Ашли Йънг и Ашли Коул се оплакаха, че са чували маймунски звуци от трибуните. УЕФА ни наказа тежко с една от най-големите дотогава глоби - 40 000 евро, и частично затвори трибуните на стадиона в София за следващия мач.

В Англия обаче наричат тази санкция "твърде лека", както и тази, която изтърпяваме в момента - частично затваряне на трибуни на "Васил Левски" за домакинствата с Англия и Чехия заради провинения от подобен характер. Формулировката бе "дискриминационни символи и скандирания", по време на двубоите с Косово в София (2:3) и Чехия навън (1:2).

В добавка дойде и случаят с българския фен на "Уембли", като в Англия пишат, че УЕФА е сезирана и за него.

Ако това е вярно и в доклада на делегата е вписано провинението, няма да е чудно да ни накажат още по-тежко и домакинството срещу най-силния тим в групата да е пред съвсем празни трибуни.

В същото време Саутгейт изрази притеснение и от поведението на английските фенове при гостуването в София, както и за мача в Прага с Чехия, който също предстои на отбора му.

Очаква се около 2500 англичани да дойдат за мача.

"Призовавам за адекватно и цивилизовано поведение нашите привърженици - каза селекционерът. - Нека това бъде просто едно приятно пътуване и вечер с хубав футбол. Надявам се, че сме надживяли времената, в които имахме подобни проблеми, създаващи лошо име на английската игра."