В 20:00 часа днес започва дербито между Монтана и Ботев (Враца) в Първа лига, което ще определи кой отбор ще изпадне директно във втория ешалон на първа лига.

Един от двата северозападни клуба ще последва Етър, който вече математически изгуби шансовете си да оцелее.

Врачани са в много по-добра позиция, като равенство ги устройва за запазване на 12-ата позиция, която ще ги изправи в плейоф срещу Септември (София) от Втора лига.

Монтана тази вечер се нуждае от задължителна победа, ако иска да измести съперника си и на свой ред да има още един коридор към оцеляването.

Статистиката определено е на страната на Ботев, тъй като тимът на Веселин Великов спечели и трите дербита през този сезон, и то без да допусне гол - 2:0 и два пъти по 1:0.

За последно северозападните съперници играха на 10 май, когато гол на Даниел Генов в 60-ата минута донесе успеха на днешния гост.

Монтана има допълнителни проблеми, тъй като петима основни играчи няма да могат да участват - Стоян Предев, Сергей Георгиев и Реян Сенхаджи са контузени, а Стефан Каменов и Йордан Йорданов са наказани.

Това е последен мач за двата отбора през сезона, а същото важи и за Славия и Етър, които ще се изправят в битка в София по същото време, която няма значение за крайното класиране.