Поне петима сериозни кандидати са подготвили или вече са представили конкретни оферти за Челси, след като Роман Абрамович обяви клуба за продан.

Един от тях, който бе посочен от британски и американски медии за фаворит да сключи сделката, се казва Робърт "Ууди" Джонсън, а причините той да има предимство са поне три.

Ууди, както го наричат дори медиите зад Океана, бе посланик на САЩ в Лондон между 2017-а и 2021 г., като един от най-доверените хора на президента Тръмп.

Самият той го нарича "свой брат", макар невинаги да е наложително брат ти да е човек, с когото имаш сериозен общ бизнес. Такъв е случаят с Тръмп и Джонсън.

Embed from Getty Images

През тези четири години милиардерът е установил сериозни контакти и е бил чест гост на "Стамфорд Бридж", където дори е притежател на сезонен билет (от най-скъпите). Не е маловажно - бил е често личен гост на Абрамович, докато руският олигарх още имаше право да ходи на мачовете на своя клуб преди 2019-а.

Джонсън вече има огромен опит да е собственик на спортен клуб - той притежава Ню Йорк Джетс от Националната футболна лига от 2000-а година насам.

Състоянието на 74-годишния Ууди е над 5.5 милиарда долара, а това, че е свързан и сантиментално с Челси (определя се за фен на тима), а и познава лично Абрамовичм, го изстрелва като фаворит за сделката.

Няма да е проблем фактът, че още от първите месеци на неговото присъствие като дипломат в Лондон, имаше някои ... нека ги наречем "недоразумения" около него. Например когато си позволи язвителни забележки за цвета на кожата на служители в посолството, или пък намеци за сексуалната ориентация на негов колега от британското външно министерство. Изобщо - Джонсън е колорит, но често разделя мнения.

Други кандидати, за които се говори в Щатите, са:

Вивек Ранадив, 64-годишен милиардер от индийски произход, магнат в софтуерния бизнес и собственик на Сакраменто Кингс в НБА.

Фамилия Рикетс, притежатели на славния бейзболен Чикаго Къбс.

Извън САЩ, говори се за поне един турски милиардер и един едър бизнесмен от Швейцария, които са влезли в контакт с въпроси около сделката.

Челси се оценява на над 3 милиарда долара, но при ситуацията и нуждата бързо да има смяна на собствеността, вероятно е възможна продажба за около 1 милиард.

Джонсън с принц Уилям на вечеря в Лондон

Снимка: Getty Images