Една от култовите фигури на новия век във френския футбол - Папе Диуф, си отиде на 68 години с усложнения след заразяване с вируса Covid-19. Бившият президент на Олимпик Марсилия е починал в болница в Дакар, където е бил приет по спешност в понеделник.

Сенегалецът, който като дете заживява в Марсилия и считаше себе си за "поне 90-процентов марсилец", е получил остри симптоми на заболяването, а вследствие на вируса са отказали функции на организма му.

Не се уточнява какво заболяване е имал Диуф, но неофициално френските медии пишат, че е страдал от белодробни проблеми от години.

Той бе начело на клуба от 2004-а до 2009 г., като стигна два финала за Купата на Франция, а година след оттеглянето му отборът стана шампион.

Диуф бе в София и направи много позитивно впечатление с поведението и отношението си в хотел "Хилтън" и пред журналистите на стадион "Георги Аспарухов", когато Левски победи Марсилия с 1:0 през сезон 2005-2006 г. в Купата на УЕФА.

Журналист по професия и образование, Диуф не бе далеч от футбола и в последното десетилетие, като бе част от борда на Френската футболна лига.

Клубът изказа съболезнования на семейството на бившия президент, наричайки го "един от големите аритекти в нашата история".

Именно той придвижи и одобри проекта за построяването на новия стадион на Марсилия, който бе завършен през 2014 г. и е един от най-красивите в Европа.