Андрий Воронин, който игра заедно с Димитър Бербатов в Байер (Леверкузен), а сега се занимава с треньорство, напусна Динамо (Москва). 42-годишният бивш национал на Украйна бе помощник в щаба на руския тим, но бе категоричен, че няма как да продължи да работи в държава, която бомбардира родината му. 

“Това просто няма как да се случи. Ще продължим да се бием и ще победим, но цената е толкова висока. Всички тези жертви… Живеем в 2022 година, а не във времената на Втората световна война”, каза Воронин в интервю за вестник BILD, в което се обърна и към цяла Германия с призив, свързан с руския президент Владимир Путин.

“Спрете този кучи син Путин! Помогнете на бежанците! И изпратете оръжия, за да могат сънародниците ни да защитават земята ни. Гордея се с всички тях. Имаме прекрасни градове и невероятни хора”, каза той в отговор на въпрос как Германия би могла да помогне на украинците. 

Някогашният нападател, който има 75 мача за националния отбор на страната и две години бе съотборник на Бербатов в Леверкузен, разказа и за това как е напуснал руската столица.

“Излязохме от Москва преди да се стигне до пълна блокада. Не можахме да се приземим в Дюселдорф, за това летяхме до Амстердам. Сега съм заедно с баща ми, майката на съпругата ми, самата тя, както и нашите деца”, споделя още Воронин и подчертава, че всичко, което се случва му се струва като филм на ужасите. 

“Искам да помогна. Вероятно мога да го сторя с пари. Ако бях в Украйна сега, вероятно щях да съм с оръжие в ръка”, обобщи той.