Бившият сенегалски национал Гирам Н'Дав направи интересно разкритие около дългогодишните съмнения във футболните среди, че доста от африканските играчи лъжат за възрастта си.

Н'Дав направи прилична кариера с над 200 мача във френския елит и сезон в анлглийската Висша лига. Той също така има 41 мача за родината си и три участия на Купата на африканските нации.

Сенегалецът изненадващо приключи кариерата си преди 4 години, докато бе в Ланс, а всички смятаха, че е само на 31.

Според документите му, днес Н'Дав е на 35, но в интервю бившият халф заяви, че това изобщо не е вярно.

Той не пожела да обяви точната си възраст, но направи интересно разкритие, че 99% от сенегалците в европейския футбол са поне с 5 години по-стари от възрастта, която документите им твърдят.

"Няма да крия, 99% от сенегалците лъжат за възрастта си. Когато отидем на 20 в Европа, осъзнаваме, че местните 15-годишни са доста по-подготвени от нас.

Те са тренирани, научени играчи, дори и физически са по-добре подготвени, просто нямаме шанс.

Заради това всички казват, че са на 15 или 16, а всъщност са на 20. За повечето е лесно, защото нямат актове за раждане, или са с неясна дата.

Аз също го сторих. Намалих възрастта си, за да мога да играя професионално в Европа. Ако не го бяха направил, френският Сошо никога нямаше да ме вземе".

Нещата, за които Н'Дав говори не са изненадващи. През годините много играчи от различни краища на Европа са се съмнявали във възрастта на техни африкански съотборници.

Подобни случаи е имало дори и в България, но разбира се, до момента никой клуб не с е езаемал да доказва истинската възраст на играча си.