Бизнесменът Шефкет Чападжиев е възмутен по повод спекулациите, че иска да придобие акциите на ЦСКА.

Той е един от най-богатите български емигранти, като създаде бизнес империя в САЩ и е близък приятел с легендата на "червените" Христо Стоичков.

Чападжиев изпрати мейл до Tопспорт, в който изразява позицията си по случа. 

Ето думите му (без редакторска намеса):

"Уважаеми приятели на футбола в България, в частност привърженици на футболния клуб ЦСКА. В последно време от всички посоки към мен валят поредица от въпроси във връзка с публикация в две медии от 23 февруари тази година, че придобивам футболния отбор на ЦСКА.

Аз не отговарям на нападки или статии от така наречената жълта преса, но понеже зная за сензитивната ситуация около отбора, и понеже не желая моето име да се свързва с някакъв вид деструктивно влияние върху процесите на развитие на един от най-обичаните български клубове, съм длъжен най- отговорно да заявя:

Във въпросната информация няма и капка истина. Аз съм голям привърженик на българския спорт и в частност футбола, радвам се когато нашите спортисти печелят и побеждават, но също следя и разбирам, че нещата свързани с развитието на много отбори в България, съвсем не са леки и гладки през последните години. Тежко е за хората, които се занимават и инвестират в спорта, а и нямат достатъчно подкрепа. Затова отношението и поведението ми спрямо трудностите в България аз съм заявил чрез делата си и нямам желание да коментирам.

Да, познавам лично "златното поколение" футболисти и деятели, свързани с нашия национален отбор, по време на незабравимото световно първенство тук в САЩ през 1994-а. За мен винаги е било чест да общувам с всеки един през годините, в приятелски отношения съм и с редица влиятелни и обикновени хора, различни активисти, представители на клубове от всичките разновидности на българския спорт. Затова за мен е непонятно защо се измислят тези истории, които чрез своята невярност искат да въплътят и придадат негативизъм на моите отношения към господата Христо Стоичков и Гриша Ганчев в частност. Няма никаква истина, че с Ицо сме замисляли някаква фондация, че съм налял такава сума, и че съм поставял някакви условия на Гриша.

Напротив - към г-н Гриша Ганчев трябва да има адмирации и благоразположение, а и моето отношение към него е било в този дух, защото той през годините е дал изключително много - финанси, труд, желание, нерви, за развитието на много други спортове, освен футбола.

Точно поради факта че съм вехт, от диапазона на годините, напреднали вече, заради по-големия период на наблюдение, имам пълното право да свидетелствувам за действия и влагането на неотклонимото спонсорство на Гришата за спорта - от първа ръка, понеже съм присъствал на тези негови жестове. Освен това от немалко места съм чувал, защото не му е в характера да се изтъква и да се хвали. Този човек се отдава напълно и гони целите си докрай.

Явно някой иска да омаловажи действията на семейство Ганчеви точно в този момент. Аз съм сигурен, че за ЦСКА предстоят много вълнуващи моменти, че за привържениците ще се построи един прекрасен стадион. И още веднъж дълбоко подчертавам, че с настоящето и бъдещо развитие на ЦСКА нямам никакви ангажименти и също, че нямам никакви управленски амбиции към този клуб.

Неприятно ми е да се настройват хората във вражда. Особено сега, в този период на годината, когато трябва да се приканваме към прошка и уважение един към друг, а на практика се нарушава духовният мир, като се създават интриги. Ние чрез делата си, чрез позицията си в живота и как го живеем един ден ще отговаряме, но не е наша работа да съдим когото и да е било.

Затова ще отмина с простителност тези неправди, без да търся възмездие, понеже ние хората от Мадан, макар и да сме по-прости или принизени заради месторождението си, умеем чрез любов и мир да минаваме през трудни житейски проблеми и изпитания.

Всякога, където и да съм бил, аз съм се чувствал като частица от целокупния български народ и моите надежди, и желания, са чрез единство и взаимна помощ да работим за благото и добруването на майка България.

Желая на всички в Родината крепко здраве, повече смиреност и добрина, благополучие и единение във всяка една сфера на българския просперитет.

Искрено ваш: Шефкет Чападжиев".