Представители на британската полиция ще бъдат командировани на световното първенство по футбол в Катар с конкретна цел. Това обяви официално Марк Робъртс, който е шеф на специалния отдел, занимаващ се изцяло с футболните запалянковци.

Полицаите от Албиона ще присъстват на Мондиал 2022, за да служат като буфер между местните им колеги и темпераментните фенове на Англия. Целта е да бъдат избегнати конфликти и неразбирателства, защото все пак Катар е арабска страна и световното ще бъде значително по-различно от всички досега, на повечето от които ултрасите от родината на футбола не са пропускали да "покажат рогата си".

Англичаните винаги създават проблеми при гастролите си на големи първенства, но в Катар ситуацията ще бъде далеч по-специфична. Като цяло в страната е забранена употребата на алкохол, а при опит за внасяне на наркотици в страната най-строгото наказание е смъртна присъда, а най-мекото 20 години затвор.

"Фокусът ще падне върху това да се опитаме да предотвратим неразбирателства, при които феновете евентуално биха създали ситуация, в която обиждат местните, макар и без да разберат", заяви Робъртс.

Въпросните "неразбирателства" започват от консумацията на алкохол извън посочените зони, преминават през това феновете да са със свалени фланелки и да размахват знамена, да се събират на големи групи и други добре познати на футболната култура моменти, които обаче не са приемливи в Катар.

Полицейската делегация от Острова ще наброява общо 15 души.

За груповата фаза в Катар се очаква да има между 3000 и 4000 запалянковци от Англия, а ако "трите лъва" прескочат групата, тази бройка определено ще се увеличи.