Британското правителство замрази банкови сметки на Еуген Тененбаум и Давид Давидович - бизнесмени, които са в борда на директорите на Челси и от дълги години са партньори на Роман Абрамович.

Общата стойност на блокираните активи се изчислява на около 10 милиарда лири, като новината дойде от министъра на външните работи Лиз Трус. Според ведомството, това е най-мащабната санкция като стойност на замразените пари, в цялата история на Обединеното кралство.

Двамата са попаднали в списъка, изготвен след руската инвазия в Украйна. Той е вече от 106 имена, обяви още Трус на специална пресконференция.

Активите на самия Абрамович бяха официално блокирани във вторник, а те се оценяват на около 7 милиарда долара.

Продължава неяснотата около това къде ще отидат парите от очакваната сделка за смяна на собствеността на Челси, като се предполага, че стойността ще е около 1.5 милиарда лири. Правителството не може просто да прибере парите, но ще блокира всеки опит те да бъдат преведени на Абрамович или негови бизнес партньори.

На практика санкции са наложени на половината имена в борда на директорите на клуба.

Чисто спортно-технически това също се отразява, отборът е с ограничен бюджет за пътувания, а вече се появиха и първите информации с проблеми за покриване на ежедневни и ежеседмични разходи, забавяне на заплати и т.н.