Коя дата може да бъде наречена рожден ден на футбола? Това е въпрос, който близо 2 века търси отговор, а от корените си до днес, играта се е превърнала в социален феномен и любима на милиарди. Няма друг "бацил" като този, независимо от трансформациите, големите пари и статута на суперзвезди на някои играчи, телевизионните права, турнирите за отбрани и платените канали... Неща, които промениха в последните две десетилетия разбирането за футбол като играта, която е достъпна за всеки навсякъде.

Според някои, рожденият ден на футбола е 24 октомври 1857 г., когато е основан ФК Шефийлд - първи организиран футболен отбор на планетата. Около 12 месеца по-късно пак в града на стоманата в Англия са приети първите правила, като - очевидно - те са наречени Шефийлдските правила. Основателите на клуба са Уилям Прест и Натаниъл Кресуик. Пионери в делото. И, забележете - една от идеите им, вписана в книгата с Шефийлдските правила е, че: "Футболът трябва да е игра, но и място, където хората се събират и общуват без значение от класовата им принадлежност".

Но според нас, а и в общоприетото разбиране, рожденият ден на футбола е 26 октомври - днес, но преди 158 години. На този ден през 1863-а в една лондонска кръчма се събират представителите на клубове най-вече от околностите на столицата на Англия. И решават - трябва да се направи Футболна асоциация, която да раздели тази игра от ръгби и останалите подобни в страната. По това време всеки регион си играе футбол по собствени правила.

Тук се приема, че ще има единни. Също така - Футболната асоциация няма в името си "Английска". Тъй като е първата на планетата, тя е призвана да служи на световния футбол (пише го в първия неин устав) и се казва просто The Football Association. Нещо, което британските традиционалисти пазят и днес като част от нейните правила.

Embed from Getty Images

Съвещанието на 26 октомври, понеделник, е дълго, продължава до ранни зори в гостилницата Фриймейсънс Тавърн в Уест Енд - центъра на Лондон. Недалеч от там, на игрището в Мортлейк край река Темза, през декември същата година се играе и първият футболен мач по новите, единни правила, различаващи вече тази игра от всички останали.

11 клуба влизат в първия състав на Футболната асоциация:

Барнс

Граждански военен офис (Civil Service FC)

Крусейдърс

Форест (от Лейтънстоун)

Ноу Неймс (Безименните от Килбърн)

Кристъл Палас

Блекхийт

Училище Кенсингтън

Пърсивъл Хаус

Сърбитън

Икономическо училище в Блекхийт

Чартърхаус.

Любопитно - единственият, който още съществува, макар и аматьорски, е Civil Service FC - тим на военно формирование тогава, сега просто квартален отбор от Лондон. Онзи Кристъл Палас няма нищо общо с клуба, който днес е в елита на футбола в страната и играе в южната част на столицата.

Embed from Getty Images

Тези клубове приемат устав, но оставят правилата за доизбистряне, като на 8 декември се ражда първата книга с такива, писани. В тях се виждат някои изключително любопитни от дистанцията на времето изречения и формулировки.

- Ритането през краката на съперник е вън от закона.

- Задържането с ръце - също.

- Всяко използване на ръце е забранено.

Тези точки стават причина и последните клубове, които развиват паралелно ръгби и футбол, да напуснат Асоциацията и затова 26 октомври е рожден ден на футбола. Защото в този ден, след онова съвещание в таверната, rugby football и football за първи път са две отделни игри. Много отбори и региони са възмутени, че ще има игра, в която не можеш да си помогнеш с ръце и нямаш право да ритнеш опонента, ако мине край теб с топката. Блекхийт например веднага напуска организацията - още на 8 декември, недоволен, че тези "задължителни неща" отпадат от правилата.

На 19 декември Барнс и Ричмънд играят първия футболен мач по новите правила. Е, не е особено вдъхновяващо, че завършва 0:0, но...

Факт е, че играта запалва първо цяла Великобритания, а оттам и Европа, а после - света.

 

*Задължително уточнение е, че различни форми на игри, подобни на футбола с ритане на топката е имало от средните векове и в Азия, и в Европа. Но никога с правила, организирано, с фиксиран брой състезатели с еднакви екипи, както и с две врати в края на полето. Затова и Англия от втората половина на 19-и век се счита за родина на играта в днешния вид.