Световното първенство наднича зад ъгъла.

След по-малко от две седмици отвсякъде ще ни залива клишето, че "светът е футбол". И действително, към Катар ще бъдат насочени милиони погледи от цялото земно кълбо, но може да бъдете сигурни, че няма да става въпрос единствено и само за спорт.

Въпреки всички спорове и проблеми през повече от десетте години, които арабите имаха да се подготвят възможно най-добре за домакинството си, първенството в Персийския залив ще бъде и доста интересно поради редица факти. Било то спортни или от друго естество.

Но нека все пак поговорим за футбол.

Мондиал 2022 в Катар ще предложи на феновете, намиращи се в страната, страхотна възможност - да гледат повече от един мач в рамките на един ден. Това е възможно благодарение на близостта на всички стадиони, разположени или в столицата Доха, или на съвсем малки разстояние в покрайнините и.

Как ви звучи да изгледате на живо три мача от световното първенство в един и същ ден? Като такава, която може да бъде осъществена именно в Катар. Разбира се, не и със съдействието на ФИФА, защото според правилата на световната централа, официално могат да бъдат закупени билети за само два мача в един и същ ден. Като трябва между началните им часове да има времеви диапазон от четири часа.

Но има ли желание, има и начин, а най-печеливши от желанието на феновете за много футбол в един ден със сигурност ще бъдат прекупвачите на билети.

Снимка: Getty Images

Най-голямото разстояние между два стадиона на Мондиал 2022... е скромните 55 километра.

Това не трябва да бъде изненада, защото все пак страната е най-малката, която приема Мондиал 2022. Площта на Катар е малко над 11 500 квадратни километра. Значително по-малко от най-малките щати на територията на САЩ, чийто национален отбор ще участва. Арабската държава е по-малка от Кънектикът, Делауеъе и Роуд Айлънд.

На практика запалянковците биха могли да обиколят абсолютно всички стадиони без особено големи проблеми.

Но говорейки за проблеми - един от най-обсъжданите такива е горещото време. Именно поради климатичните особености на Катар, първенството ще бъде първото, което няма да се проведе през лятото, а през месеците ноември и декември.

Статистически погледнато средните годишни температури в страната варират между 14 и 41 градуса.

През юли 2010 година е регистрирана и най-високата температура в историята на страната - 50.4 градуса. Най-горещият ден в 2022, годината на световното, бе през юни, когато термометрите удариха 48 градуса.

Очаква се мачовете от груповата фаза да бъдат изиграни при най-високи температури от 26 до 28 градуса. Всеки ден ще има по два двубоя в светлата част на деня, съответно в 12:00 и 15:00 часа местно време, като и тогава се очаква да бъде най-горещо.

Снимка: Getty Images

Когато вече стигнем до елиминациите, всички срещи ще се провеждат вечер.

Втората фаза на първенството ще започне през декември, когато средните дневни температури спадат и варират между 19 и 26 градуса.

И все пак - след години плашене с жегата в пустинната държава, превръщаща се в оазис, идва и резонен въпрос. Има ли някакъв тип климатици на всички тези модерни стадиони?

Отговорът е "да". Действително на съоръженията са инсталирани системи, чиято цел е да охлаждат. Те са разработени заедно с местния държавен университет и използват соларна енергия, която захранва вентилатори, а те от своя страна охлаждат феновете по трибуните.

"Вече хладният въздух ще влиза на стадионите посредством вградени решетки край игрището. Освен това ние не просто охлаждаме въздуха, а и го пречистваме", обяснява д-р Сауд Абдулазиз Абдул Гани, който работи в местния университет.

Въпросните системи ще осигурят постоянна температура от около 21 градуса на стадионите, на които се играят мачовете.

Снимки: New York Times