В Англия се подготвят за живот след пандемията, когато и да се дойде този момент. Всички футболни мачове в страната се очаква да бъдат пред празни трибуни след подновяването на футболните първенства. Гледка и усещане, което е чуждо на англичаните.

Какво всъщност е да играеш пред празни трибуни? Отговор могат да ви дадат английските национали, гостували на Хърватия на 13 октомври 2018 година. Тогава домакините изтърпяваха санкция от УЕФА заради феновете си, които бяха оформили свастика на тревата на терена срещу Италия.

На клубно ниво подобни случаи също са рядкост - едва три. През 1980 Уест Хем побеждава без публика Реал Мадрид Кастийя с 5:1 след продължения, през 1982 Астън Вила бие Бешикташ с 31, а пре 2014 Манчестър Сити прави 2:2 като гост на ЦСКА (Москва).

Разбира се, преди пандемията, защото в последните седмици подобна съдба имаха Манчестър Юнайтед и Уулвърхемптън в Лига Европа.

Странната тишина 

"В Риека имаше говорител, който изчете по уредбата отборите. Не знам защо. Всички разполагахме с тимови листи, а на трибуните нямаше хора. Можеше да го пуснат да си почине", спомня си Тери Бътчър - бивш капитан на Англия, който присъства на нулевото реми в Риека през 2018 година. 

Шефът на футболния отдел на BBC Sport Фил МакНъти също се връща към тази вечер с неохота и странни чувства.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

 "Понякога вдигаш поглед от лаптопа заради рев на феновете по трибуните. В онзи мач това се случваше след подвикване на по-висок тон или малко шум от старна на играчите. Сякаш този случай заслужаваше нулевото равенство. Последният съдийски сигнал потъна в тишината", казва журналистът.

Бен Чилуел, за когото това е дебют за "трите лъва", определя вечерта като "странна".

Истински мач или сън?

Легендите на Уест Хем Тревър Брукинг и Фил Паркс са част от състава на "чуковете", който печели срещу втория отбор на Реал Мадрид през 1981 година в мач от КНК. Без фенове по трибуните на "Ъптън Парк".

"Дори и днес се питам - дали този мач наистина се случи? Или просто съм сънувал?, казва Паркс. Лондончани имат изоставане от 1-3 след първата среща в Мадрид. Печелят с 5:1 след продължение, за да се класират напред.

 

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

Реваншът е гледан от 262 души. И до днес това е най-ниската посещаемост в клубната история.

 "Още от загрявката всичко бе изключително странно. Но вместо тълпата по трибуните, сега чувахме коментаторите от радиото. Това е единственият случай в кариерата ми, в който съм успял да чуя всичко, идващо от пейката", разказва Брукинг. А неговата кариера си я бива - има 18 сезона и 643 мача за Уест Хем.

Паркс, който има "скромните" на този фон 444 мача за отбора отчита, че срещата с Реал Мадрид Кастийя е единствената, която жена му не успява да гледа в професионалнта му кариера. Билети за футболистите и близките им няма, а въпросните 262 присъстващи са играчи, съдии, административен персонал и медии.

В това число не влизат полицаите, които охранявата срещата и аплодират головете на домакините. Единствената подкрепа в тази призрачна вечер.

Други времена

Тогава правилата на УЕФА са такива, че мачовете на празни трибуни забрняват и излъчването на живо по телевизията. Единствено могат да бъдат излъчени три минути от срещата в новинарские емисии.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

"Юношите ни бяха позиционирани по трибуните около терена, във всеки сектор. Имахме само една топка и когато излезеше от игра, те трябваше да са светкавични. Но например имаше случаи, в които това отнемаше по 2-3 минути", спомня си още Паркс.

Това определено не е мач, който играчите са очаквали с нетърпение и сега, 40 години по-късно двамата футболисти са на същото мнение.

Но изглежда реалността е такава, че сега футболисти и фенове ще трябва да се подготвят за множество подобни двубои...