Дългогодишният вицепрезидент на БФС - Михаил Касабов, който изпълняваше и ролята на президент, докато Борислав Михайлов бе в оставка, коментира фарса с конгреса в петък.

Пред "Труд" Касабов нападна Димитър Бербатов и определи случилото се с организирания от него конгрес като срамно.

Припомняме, че екипът на Бербатов се яви в НДК, въпреки официално отложеният от БФС конгрес. Заедно със 76 клуба, голмайстор №1 на националния ни тим си организира свой собствен конгрес, след който се самопровъзгласи за легитимен президент на футболната ни централа.

"Наистина абсурдна ситуация, защото към момента България има двама президенти на футбола и два Изпълкома. Явно ще трябва да се чака решение на ФИФА или спортното ни министерство, за да се разреши безумния казус.

Доживях в края на кариерата ми да видя как футболът се разцепва. 30 години двата синода, сега два футболния съюза ли ще имаме? Ако ФИФА и УЕФА признаят Бербатов и конгреса, първи ще отида да му стисна ръката и ще го поздравя.

БФС сезира двете организации какво се случи. Нека да се произнесат. Ако Бербатов поеме управлението на футбола, аз веднага се оттеглям като член на изпълнителния комитет. А и не вярвам, че той планира с мен. Толкова години минаха, че съм далеч от болни амбиции за постове.

Ще говоря само с факти, а всеки може да ги тълкува, както иска. Екипът на Бербатов подаде жалба срещу конгреса на 12 октомври 2021 година. Процедурата тече. Още няма решение на първа инстанция, а камо ли крайно. Конгресът на 12 октомври мина по дневен ред, определен от съда. Изпълкомът беше определил датата 18 март за редовен изборен конгрес. Освен президент щеше да се определи новият президент, изпълком, бюджет. От 1979 години ходя на конгреси. Присъствал съм на над 55. Сега на 31 март в Доха ще е поредният - на ФИФА. Но такова нещо наистина не бях виждал. Тъжно ми е.

Най-малкото в непознаване на устава. Да не говорим, че 76 делегата не могат да бъдат представителна извадка. Ще кажа факти, а вие ги коментирайте. Според устава на БФС президент може да се избира само с таен вот. Дори кандидатът да е един. Така пише в член 43, алинея 3. След това Петър Величков е и член на изпълнителния комитет, и изпълнителен директор. Според член 33, алинея 1 не може членове на изпълкома да са щатни служители.

Наистина повече не ми се говори за конгресите, защото се случи нещо срамно за футбола ни. Нека видим какво ще кажат международните централи", сподели Касабов.