Пирин изкова изключително ценен успех, побеждавайки с 2:1 директният си опонент в битката за оцеляване - Ботев, при това на негов терен във Враца.

Седмица, след като не успя да измъкне точка от Левски, макар да игра цял час с човек повече, Пирин се оказа в противоположната позиция и от своя страна трябваше да изиграе по-голямата част от двубоя с 10 на терена.

И въпреки това "орлетата" показа своя прословут дух и се пребориха за тази толкова ценна победа срещу директен опонент от дъното на таблицата.

С успеха, който за Пирин е първи от пет кръга насам, отборът от Благоевград събра 19 точки на 14-ото място, вече с шест повече от днешния си опонент, който е с 13 на предполседната 15-а позиция.

Странно или не, гостите от Благоевград бяха по-активни в първия половин час на срещата и някак заслужено успяха да поведат в 29-ата минута, когато Данило Полонский от засече от въздуха центриране на Суда и вкара дебютното си попадение в родния елит.

Пирин трябваше сериозно да съжалява, че не води с 2:0 след пропуск на Тасев, а секунди след този епизод Аймен Суда остави отбора си с човек по-малко.

Един от най-опитните на терена направи доста излишно нарушение, което му донесе втори жълт картон, а още преди да е дошъл края на полувремето, "орлетата" останаха с 10 на терена.

И макар след почивката Ботев да натисна и да създаде първите си положения за гол, с единствената си контраатака Пирин удвои.

Отново прекрасно изиграна ситуация, която подобно на мача с Левски, Юго Комано завърши, за да даде вече далеч по-комфортен аванс на "орлетата".

Но Ботев не се предаде, а най-дискусионната ситуация дойде в 76-ата минута, когато Даниел Генов падна в наказателното поле на Пирин, а главният съдия бе повикан сам да преразгледа ситауцията на ВАР.

Това обаче се оказа един от доста редките случаи, в котио рефер гледа повторение и не променя решението си. Той прецени, че въпреки лекия контакт, Генов прави още 2-3 крачки преди да падне на земята, което сякаш бе достатъчен мотив да не бъде посочена бялата точка.

Все пак интрига накрая имаше, защото Ласана Н'Диайе вкара красив гол в 88-ата минута, но Ботев не стигна до нова ситуация и победата в това дерби на дъното отиде за Пирин.