Днес в 15,30 ч Аякс играе срещу Фейенорд в класическото дерби на първенството на Нидерландия. Как ще завърши мачът - трудно е да се погнозира.

Но за едно можем да бъдем абсолютно сигурни: В състава на домакините от Амстердам ще има поне един, а вероятно най-малко петима играчи, които са "свои". Продукти на прочутата академия на гранда. Деца на Аякс.

Защо сме убедени в това ли? Ами, няма как да е иначе. А денят е паметен, защото бележи една невероятна годишнина. Но - поред.

Райън Гравенберх, който вече е оценяван на 50 милиона евро и гледан от клубове като Реал Мадрид

Снимка: Getty Images

През сезона титуляри или често играещи (20 и повече титулярни мачове във всички турнири) са:

Джуриен Тимбер, 20 години, бранител

Насуаир Мазрауи, 24 години, бранител

Девин Ренч, 19 години, бранител

Дейли Блинд, 32 години, бранител

Дейви Клаасен, 29 години, халф

Райън Гравенберх, 19 години, халф

Данило, 22 години, нападател.

Всички те са излезли от академията на Аякс, плюс още 12 играчи, картотекирани в първия тим, но играли по-малко от 20 пъти като титуляри през сезона. Това е марката на клуба от Амстердам.

Йохан Кройф през 70-те с екипа на Аякс

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

А каква е годишнината?

През 1982-ра за последен път, именно в средата на март, Аякс пуска на терена 11 титулярни играчи, сред които няма нито един негов юноша. Има момчета, дошли на по 19-20 години, но... те не са "деца на Аякс". Следват 1890 мача поред до днес, в които това никога се не повтаря. Винаги поне един свой юноша излиза на терена от първата минута с легендарната фланелка с ивиците в червено и бяло.

Това са 40 години, десетки сменени наставници, президент, борд на директорите, поколения фенове. И ДНК, което никога не се променя. Това е Аякс - един паметник на футболната игра, запазил себе си и философията си във времената на милиардери, превърнали клубове в свои играчки и държвави от Близкия изток, амбицирани да вземат купата в Шампионската лига, сякаш това е най-скъпата и луксозна кутия шоколадови бонбони в магазин. В тези времена Аякс е като стълб, който устоява на ветровете. Създава, изгражда, продава и продължава напред.

Началото е сложено в края на 60-те, когато клубът е още далеч от успехите на европейската сцена, но за първи път става изцяло професионален. Стратегията е начертана от легендарния президент Яп ван Прааг, който през 1964-а взима нещата в свои ръце. Той има ясна визия: Свои кадри на терена, свои кадри в управлението. Аякс от главата до петите.

Треньорът Ринус Микелс, който идва по същото време, разработва методиката за школата и първия отбор. Появява се поколението на Кройф, Реп, Неескенс и останалите, а то променя футбола.

Следват епохите на Ваненбург, Рийкард, Ван Бастен, Бергкамп, Ван дер Ваарт, Клуйверт, Снайдер, Де Йонг, Де Бур, Де Лихт, Зеедорф, Овермарс... това е списък, който може да продължи на няколко страници, като имената са все известни. Постиженията им са ясни, играха за най-големите клубове на континента, донесоха три световни финала (загубени) и един европейски (спечелен) на Нидерландия през годините.

40 години. Това наистина е изумително. Ако гледате мача днес следобед, хвърлете едно око на състава. Поне 4-5 имена ще са на съвсем млади момчета, които излязоха през последните 3-4 години от академията.

Децата на Аякс.

Embed from Getty Images