Легендата на Челси Петер Чех направи откровено, но доста стряскащо изказване след неделната победа на отбора над Нюкасъл с 1:0 във Висшата лига. Бившият голям вратар сега е технически съветник по футболните въпроси в ръководството, като практически е един от двамата ръководители оперативно в клуба, заедно с изпълнителния директор Мария Грановска.

"Ситуацията е много трудна - призна Чех в интервю за Sky Sports. - Има много въпроси, а отговорите са малко. Искаме да се концентрираме върху нещата, които можем да контролираме. Това е работата ни с хората, да се подкрепяме и да се фокусираме върху мачовете. Всички отбори в клуба имат необходимата подкрепа да продължат да го правят.

Искаме да спазим и правилата за честност на Висшата лига. Няма да подценим нито един мач, защото това не би било феърплей. Всеки мач да бъде изигран с пълни сили и състав.

Признавам, че не съм предполагал, че ще се стигне до ситуация да работим ден за ден. Нещата не са в нашите ръце. Разговорите се водят постоянно - какво можем да направим, как да действаме, за да успеем да завършим сезона.

Част сме от Висшата лига - най-силното първенство в света, но наистина имаме проблем как да доиграем първенството. Ако успеем, ще е постижение, а и ще сме запазили достойнството на шампионата, защото няма да поставим другите отбори в различно положение.

Аз не участвам в разговорите с правителството. Имаме борд от ръководители, който го прави. Не е ясно как точно можем да оперираме с ежедневните разходи, какво, колко... Много трудна ситуация.

За мен от първостепенна важност е хората в клуба да си получат дължимото като заплати. Да не се наруши тяхното ежедневие и работен процес. Но не мога да отговоря на въпроса как ще се случи това? Какво ще е положението утре или след седмица? Вие знаете ли? И аз не знам!

Томас Тухел, мениджърът на първия отбор, има договор до 2024-а. Казано ни беше, че подписаните досега контракти ще бъдат уважени и няма да бъдат анулирани, тоест - ние се надяваме, че Томас ще остане още 2 години при нас, поне. Но нещата могат да се променят утре и този отговор, който ви давам днес, да стане невалиден. Надяваме се новият собственик, който и да е той, да влезе по-бързо в клуба и да продължи това, което е правено досега. Основите са много солидни и Челси се движи по добра траектория като развитие. Но кога ще стане? Още един отговор, който нямам..."