26 юни е голям ден на Евро 2024. Защото е последен ден в груповата фаза на турнира и в неговия край, около полунощ довечера, ще знаем пълната картина на елиминациите. Ще можем да наредим пъзела кой срещу кого и по какъв път ще се цели във финала в Берлин на 14 юли.

Ето я и програмата за деня с четири мача:

19:00 часа Словакия - Румъния (Франкфурт, група Е) - Диема, Диема спорт 3

19:00 часа Украйна - Белгия (Щутгарт, група Е) - БНТ 1, БНТ 3

22:00 часа Грузия - Португалия (Гелзенкирхен, група F) - Диема, Диема спорт 3

22:00 часа Чехия - Турция (Хамбург, група F) - БНТ 1, БНТ 3.

Ситуацията в група Е

Четирите отбора имат равен актив от по 3 точки, като Румъния води с голова разлика 3-2, втори е Белгия с 2-1, трети - Словакия (2-2), а последни са украинците с голов баланс от 2-4.

Две ремита в мачовете днес ще означават, че всички тимове ще завършат с четири точки, а в класирането няма да има промяна. Украйна ще отпадне, независимо от актива - по-голям от този на няколко отбора, които ще се класират с три точки.

Просто, защото този тим ще е последен в групата.

Затова и по-интересният мач се очертава да е в Щутгарт, където на украинците е необходима само победа. Другите три отбора се класират и с ремита, което обуслява и много експерти и букмейкъри да предполагат именно такъв развой в мача Словакия - Румъния.

Сигурното си е сигурно. И двата отбора знаят, че ако загубят, може да отпаднат. А при реми няма как да не се класират.

Победителят в групата ще отиде на осминафинал срещу Словения или Нидерландия.

Ситуацията в група F

Тук Португалия е осминафиналист и първи в групата със сигурност, благодарение на шестте си точки. Нищо не може да измести тима на Кристиано от първото място, независимо от резултата срещу Грузия довечера.

Но за грузинците (с 1 точка) мачът е от огромно значение. Победа класира със сигурност отбора на осминафинал като втори или трети в групата. С четири точки този тим няма как да отпадне, независимо как завърши другата среща.

А тя е Чехия - Турция и, подобно на Украйна - Белгия, се чака да е "екшън". Защото чехите (с 1 точка) отпадат, ако не победят. А турците ще искат да вземат поне точка, за да не рискуват нищо. Защото при тяхно поражение, гарнирано с грузинска победа над класиралия се португалски състав, за турския тим следва отпадане - ще остане последен с трите си точки.

Но точка или три ще гарантират второ място в групата за южните ни съседи, което ще ги прати на осминафинал срещу Австрия. Ако са трети (при тяхна загуба, но и неуспех на Грузия), ще се изправят срещу Испания. Ясно е кое е за предпочитане.

Това е ситуацията. В полунощ ще имаме пълния пъзел - осминафинали, решетка до финала, отпаднали отбори...

Днес е важен ден на Евро 2024.